D11: Spor s farmářkou po 15 letech končí...

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

D11: Spor s farmářkou po 15 letech končí...

Odoslaťod Marty » 15. Okt 2008 12:54

Spor s farmářkou po 15 letech končí, stavba dálnice D11 může pokračovat

Hradec Králové - Dostavba dálnice D11 může začít. Vláda dnes schválila dohodu mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní přibližně deset hektarů pozemků na trase nedokončené dálnice D11 před Hradcem Králové. Podle dohody dostaně od státu zhruba 253 hektarů státních pozemků výměnou za přibližně 10,6 hektaru jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice. Spor o pozemky se vlekl 15 let. Dálnice dosud končila v polích před městem.

"Výsledkem dnešního kroku vlády je možnost dokončení dálnice do Hradce Králové v horizontu dvou let, tedy do konce roku 2010. Dostavba dálnice, která je pro Východočechy klíčová, přispěje ke zlepšení složité dopravní situace v celém regionu," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Stavba dálnice D11 od Poděbrad k Hradci Králové byla dokončena v roce 2006. Motoristé z ní ale dosud sjíždějí na provizorním sjezdu u Libišan. Do konce letošního roku by měl být otevřen další úsek dálnice do Praskačky, další výstavbu směrem k Hradci Králové však dosud blokoval spor o pozemky Havránkové.

Dálnice by měla být hotová do konce roku 2010

Stát musí v současné době majiteli pozemku nabídnout tzv. cenu obvyklou. Ta ale není nikde specifikována. Majitelům se často nelíbí a se státem se přou dlouhá léta. Pokud se spor dostane až k soudu, stát musí s vyvlastněním čekat až na jeho definitivní verdikt a výstavba nových úseků silnic se opožďuje a prodražuje.

Objevily se proto poslanecké návrhy, které by měnily zákon tak, že soud by neměl na vyvlastnění odkladný účinek. Stát by mohl stavět a majitel by se s ním soudil pouze o výši náhrady a nikoliv o pozemky samé. Vláda to ale odmítla jako přílišný zásah do soukromého vlastnictví. Kabinet proto chystá vlastní návrh řešení sporů kolem pozemků pro dálnice.

http://www.ct24.cz/doprava/nove-silnice ... okracovat/
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.