Čínsky stavebný gigant CREC má záujem o Slovensko

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Čínsky stavebný gigant CREC má záujem o Slovensko

Odoslaťod patriot » 20. Sep 2008 16:50

Čínsky stavebný gigant CREC má záujem o Slovensko

16.09.2008

Vstup na slovenský trh ohlásila čínska stavebná spoločnosť CREC, ktorá chce ponúknuť najmä inžinierske kapacity. Povedal to minulý týždeň v Bratislave generálny riaditeľ agentúry CS Trade Investment, ktorá je výhradným zástupcom spoločnosti CREC v SR, Wang Jiahua.

Podľa jeho slov plánujú na Slovensko priviesť firmy vybavené špičkovými technológiami. Samotná agentúra si dala za cieľ rozbehnúť spoluprácu medzi čínskymi a slovenskými podnikateľskými subjektmi.

Čínsky stavebný gigant chce na Slovensku participovať najmä na projektoch výstavby dopravnej infraštruktúry - diaľnic, vysokorýchlostných železničných tratí, mostov a tunelov.

Firma sa doteraz zúčastnila na stavebných projektoch v 55 krajinách sveta, okrem iných na stavbách medzinárodných hotelov sietí Kempinski, Sheraton a ďalších. Medzi najzaujímavejšie projekty patrila stavba umelého ostrova v Dubaji, či stavba čínskeho Veľkého divadla, ktorú mohli obdivovať účastníci a návštevníci olympiády v Pekingu. Firma stavala železničné trate expresného typu, podzemné trate, tunely, diaľnice, letiská a finančné centrá.

Na Slovensku chce CREC uplatniť konkurenčnú výhodu nižších nákladov, najmä mzdových. "Firma je pripravená poskytnúť svoje kapacity slovenským stavebným a investičným firmám," zdôraznil Wang. Je presvedčený, že Slovensko môže profitovať zo skúseností CERC na globálnom trhu.

CREC je tretím najväčším stavebným podnikom na svete. Magazín Fortune ho v roku 2007 v rebríčku 500 najväčších svetových spoločností "Global Biggest 500" zaradil na 342. miesto.

Wang predpokladá, že onedlho možno očakávať i prílev čínskych investícií. V Číne je pretlak kapitálu. Krajina chce investovať časť svojich devízových rezerv a Slovensko je podľa neho zaujímavým objektom pre čínske investície vďaka stabilnému makroekonomickému prostrediu a očakávanému prechodu na euro. Vidí potenciál i v spolupráci slovenských a čínskych firiem pri prenikaní na tretie trhy.

TASR

http://www.asb.sk/2008/09/16/biznis/fin ... ensko.html
patriot
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 256
Založený: 19. Máj 2008 20:52

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.