Dohoda o dálnici do Vídně nebude. Může za to Česko

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Dohoda o dálnici do Vídně nebude. Může za to Česko

Odoslaťod Marty » 19. Sep 2008 10:14

Brno - Dálnice z Brna přes Mikulov do Vídně se v pátek měla dočkat definitivního potvrzení - ministři dopravy obou zemí měli podepsat dohodu o propojení moravské i rakouské části dálnice právě u Mikulova.

To se ale nestane, podpis smlouvy o silnici, která jenom na moravské straně hranice má stát deset miliard korun, se odkládá na neurčito. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že zatím nezná podrobnosti. Podpis smlouvy přitom už včera avizovala rakouská agentura APA.

Podle zdroje obeznáméno s jednáním ohledně dohody je důvodem odložení smlouvy to, že Ministerstvo zahraničních věcí nevydalo poveření pro ministra Řebíčka mezinárodní smlouvu o dálnici podepsat.

Stále totiž chybí dokument, který v usnesení schválila vláda Mirka Topolánka - podepsané memorandum mezi Ministerstvem dopravy, Jihomoravským krajem a městem Brnem.

Co udělají soudci?

Jedna z nejkontroverznějších dopravních staveb, která má jen v Česku stát deset miliard a bude první autostrádou mezi Českem a Rakouskem, tak vyhráno definitivně nemá.

S její trasou přes Pálavu stále nesouhlasí ekologové a starostové obcí; ti považují za lepší variantu využít dálnice D2 do Břeclavi. Nadšení nebudí ani u aktivistů na rakouské straně hranice.

Navíc plán, ve kterém je trasa zakotvena, posuzují na základě stížnosti ekologů a starostů ústavní soudci. Zrušení územního plánu Břeclavska, který s dálnicí přes Mikulov počítá, by tak přípravy na výstavbu dálnice dál komplikovalo.

O dohodě vláda
Podle plánů kraje by propojení mohlo být dokončeno v roce 2014. Moravská část silnice by měla stát ani deset miliard. Rakouská A5 i česká R52 jsou součástí plánované transevropské dopravní sítě známé pod zkratkou TEN-T.

Rakousko, které už svoji část dálnice intenzivně staví, ale kvůli sporům o trasu zatím evropské peníze nemohlo využít.

Česká vláda na nátlak zelených rozhodla, že kromě výstavby dálnice přes Mikulov bude mít čtyři pruhy také silnice R55 u Břeclavi.

O jejím napojení na rakouskou síť se jedná. Příští týden mají ministři dostat informace o tom, jak je vyjednávání daleko.

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/do ... ?id=617017
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.