Hlasuje sa o ceste na juh (R7)

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Hlasuje sa o ceste na juh (R7)

Odoslaťod Andrej » 28. Júl 2008 09:58

Obyvatelia obcí, cez ktoré má ísť cesta R7, majú na výber dva varianty
Hlasuje sa o ceste na juh

http://bratislava.sme.sk/c/3993806/hlas ... a-juh.html

Rýchlostná cesta R7 sa najbližšie roky zrejme ešte stavať nezačne. Zatiaľ sa len robí anketa k variantom prvého úseku.

DUNAJSKÁ LUŽNÁ, BRATISLAVA. Obyvatelia Podunajských Biskupíc a obcí ako Dunajská Lužná či Rovinka môžu do konca augusta povedať, ktorý variant rýchlostnej cesty R7 by zvolili. Týka sa to časti medzi Bratislavou a Dunajskou Lužnou, cesta na juh má viesť až po Lučenec.

Odľahčila by dnešnú I/63 na Šamorín, ktorá je jedinou spojnicou Bratislavy s južnými re­giónmi. Vedie priamo cez obce, denne tadiaľ prejdú tisíce áut.

Dve možnosti

Anketa na prieskum verejnej mienky ponúka namiesto pôvodných troch dve možné trasy.

Jedna z nich by viedla v tesnom dotyku s Chránenou krajinnou oblasťou Dunajské luhy. Druhá trasa by prechádzala od križovatky Rovinky a diaľnice D4 ponad železnicu Bratislava – Komárno.

„Každá má výhody aj nevýhody,“ hovorí starosta Dunajskej Lužnej Ladislav Cingel. „Nám nejde o to, ktorý z variantov sa zvolí, ale ako rýchlo sa začne.“

Obce zbierajú podpisy

Cingel hovorí, že rýchlostná cesta R7 sa nespomína v programovom vyhlásení vlády. „Je to veľmi zlá situácia, výstavba sa plánuje len v dlhodobom výhľade.“ Stavať by sa podľa neho mohlo až v roku 2013.

Viacerí starostovia a primátori, ktorí s tým nesúhlasia, sa spojili v petičnej akcii. „U nás sme už vyzbierali tisícpäťsto podpisov,“ hovorí Cingel. Získať by ich chceli okolo 100-tisíc, potom by sa tým musel zaoberať parlament.

Ministerstvo: Je to zložitý proces

„Technická štúdia pre celý ťah R7 bola vypracovaná v roku 2006,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík. Ministerstvo životného prostredia posudzuje, aké vplyvy na životné prostredie by mal zámer pre úsek Bratislava – Dunajská Lužná. „Po vydaní záverečného stanoviska bude možné pokračovať v ďalšej projektovej a územnej príprave.“

Zámery na posudzovanie sa majú ešte tento rok rozpracovať aj pre úseky na trase Dunajská Lužná – Dunajská Streda.

„Zároveň tu je posudzovanie alternatív križovania s navrhovanou diaľnicou D4, čo určite ovplyvní zložitý schvaľovací proces a proces územného konania.“

Ako je to v Bratislave

O potrebe výpadovky svedčia aj bratislavské zápchy. V špičke majú problém prejsť do centra alebo domov obyvatelia od Podunajských Biskupíc po Ružinovčanov. „V zápchach sa čaká aj trištvrte hodinu,“ hovorí Kamil Paštéka z biskupického miestneho úradu. „Apelujeme na magistrát, aby sa to riešilo.“

Námestník primátora Milan Cílek hovorí, že najdôležitejšie je vybudovať nultý okruh. Dodáva, že ten je vo vládnych prio­ritách a čiastočne pomôže aj v tejto lokalite.

Mesto chce o urýchlení výstavby cesty R7 rokovať s minis­trom dopravy. Cílek však tvrdí, že štát by o tom mala presviedčať hlavne župa.

28. 7. 2008 | Dagmar Gurová
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.