Obce chtějí R56 rychle

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Obce chtějí R56 rychle

Odoslaťod Country » 30. Jún 2008 20:51

Obce chtějí R56 rychle

Hlučínsko - Co nejvíce urychlit přípravu stavby nové rychlostní komunikace R56 z Ostravy do Opavy přes Ludgeřovice a Hlučín. O to se v poslední době snaží starostové obcí Hlučínska, kterými tato frekventovaná dopravní tepna, kterou denně projedou stovky aut, prochází. Řešení, které v technické studii pro Ředitelství silnic a dálnic zpracovala ostravská projekční firma SHB Ostrava, však narazilo na odpor obyvatel Ludgeřovic. Těmse nelíbí, že by čtyřproudová komunikace procházela přes jejich odpočinkovou zónu s pěti rybníky a biokoridorem. A navrhují, aby se silnice více odklonila od zastavěné části Ludgeřovice mimo zónu s rybníky a prošla by mezi Petřkovicemi a Lhotkou, kde je nezastavěné území.

„Tuto variantu jsme již projednali s hlavním architektem města Ostravy i s hejtmanovým náměstkem pro dopravu Pavolem Lukšou. Počátkem července plánujeme ještě další jednání, na Krajském úřadu v Ostravě. Na něm bychom chtěli stanovit vhodný postup,“ uvedl starosta Ludgeřovic Daniel Havlík a podotkl, že nový návrh vyžaduje změnu územního plánu Ostravy i kraje, proto se k této záležitosti, která je pro obyvatele Ludgeřovic velmi citlivá, musí vyjádřit ostravské i krajské zastupitelstvo na některém z podzimních zasedání.

Aby starostové Hlučínska přípravu stavby co nejvíce urychlili, zřídili komisi. Jejími členy jsou nejen starostové obcí ležící na trase této rychlostní komunikace, ale také zástupci velkých firem jako Lanex Bolatice, MSA Dolní Benešov, nebo RKL Opava.

Sdružení chce přednostně trasu z Opavy do Hlučína „Počátkem června jsme jednali s náměstkem kraje Lukšou, a aby nedošlo kvůli změnám trasy v Ludgeřovicích k prodlení, požádali jsme kraj, aby přednostně řešil úsek z Opavy do Hlučína. Tam k žádné změně nedošlo,“ vysvětloval předseda sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera.

Na variantě navrhované Ludgeřovicemi se nakonec shodli všichni, kdo na schůzce byli. „Toto alternativní řešení však vyžaduje podrobné technické prověření a zejména souhlas města Ostravy,“ řekla tisková mluvčí kraje Barbara Odstrčilíková.

Na financování předprojektové přípravy R56 se dotací ve výši 2,5 milionu korun podílí spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic také Moravskoslezský kraj.

První část studie v úseku Dolní Benešov - Ostrava byla dokončena již na přelomu roku 2007/2008 a jednotlivé obce k ní dávaly své připomínky. Většinu připomínek se podařilo zapracovat přímo do studie, až na zásadní připomínky obce Ludgeřovice.

Letos začne projektant pracovat na studii zbývajícího úseku z Dolního Benešova do Opavy. Na tuto studii poskytl MSK dotaci 1 milion korun. „Pokud vše půjde podle plánu, necháme v příštím roce projekt posoudit z hlediska životního prostředí. Proces EIA potrvá zřejmě do roku 2011, potom začneme se zpracováním investičních záměrů. Takže stavět by se mohlo začít nejdříve v roce 2016,“ odhadovala tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Přiznala také, že stavba R56 bude hodně drahá.

Úsek Dolní Benešov - Ostrava přijde asi na 10 miliard a část z Opavy do Dolního Benešova na dalších asi 6 miliard korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko


http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=152 ... &c=1002256
Country
návštevník
 
Príspevky: 43
Založený: 15. Okt 2006 20:01
Bydlisko: Morava

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 11 hostí.