Diaľnice budú ešte drahšie

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Diaľnice budú ešte drahšie

Odoslaťod rbarat » 24. Jún 2008 07:14

Diaľnice za peniaze súkromných investorov ohrozuje neznalosť prírodných podmienok. Kvôli nim minulý týždeň minister dopravy Ľubomír Vážny pridal firmám čas na to, aby si presne zrátali, koľko ich jednotlivé úseky môžu stáť.

Kuloárne informácie hovoria o tom, že cena môže byť nakoniec pre niektoré z nich privysoká a zo súťaže vycúvajú. No nik zo súťažiacich takýto postoj nepotvrdil.
Za 75 kilometrov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom má Vážneho rezort zaplatiť približne 50 miliárd. Výsledná sumu, ktorej súčasťou budú aj náklady na financovanie, opravy a údržbu, bude závisieť od výpočtov firiem. Tie sú s rozhodnutím ministra oddialiť vyhlásenie tendra spokojné. "Je prirodzené, že pri dlhšom čase bude ponuka detailnejšia a kvalitnejšia,“ povedala hovorkyňa jednej z ašpirujúcich spoločností Skanska Magdaléna Dobišová.
Podľa odborníkov sú prírodné podmienky pri stanovení ceny diaľnice kľúčové. Keď ich štát detailne nepozná, firma si musí do ceny premietnuť aj riziko, čo stavbu predraží. Keď sa však toto riziko nenaplní, štát už peniaze naspäť nedostane.
"Pre štát je výhodnejšie, keď je hodnota vstupov známa,“ hovorí riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.
Pôvodne chcel rezort dopravy vyhlásiť tender ešte v júli. Na základe rokovaní s uchádzačmi však zistil, že bude lepšie, keď im dá viac času. Plánovaný podpis zmluvy preto odsúva z jesene tohto roku až na začiatok roku 2009.

http://www.hnonline.sk/c1-25635330-dial ... te-drahsie
rbarat
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 471
Obrázky: 3
Založený: 10. Jún 2005 12:15
Bydlisko: Ba

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.