Stát uspěl u soudu. Může stavět D8 přes Středohoří

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Stát uspěl u soudu. Může stavět D8 přes Středohoří

Odoslaťod Marty » 18. Jún 2008 19:59

Stát uspěl u soudu. Může stavět D8 přes Středohoří
17:50 | Dnes | Pavel Baroch

Praha - Stát může znovu hloubit tunel Prackovice v Chráněné krajinné oblasti České Středohoří, kde je poslední nedokončená část dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem k německé hranici.

Stavbu zastavil pražský Městský soud svým předběžným rozhodnutím letos v dubnu, ministerstvo dopravy se však proti rozsudku odvolalo. Senát jeho nové argumenty vyslyšel a zákaz stavby - byť dočasný - zrušil.

"Usnesení zdejšího soudu z 24. dubna 2008 o uznání odkladného účinku se zrušuje," uvádí se v čerstvém soudním rozsudku, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Soud mimo jiné uznal znalecký posudek předložený ministerstvem, z něhož vyplývá, že "zastavení prací na stavbě tunelu Prackovice představuje z technického hlediska významná bezpečnostní a jiná rizika".

Dalším argumentem bylo i to, že si většina oybvatel Ústeckého kraje dálnici přeje, protože sníží dopravní zátěž v obcích, kterými nyní vede hustá kamionová doprava.

Soudní spor o tunel nekončí
Zrušení předběžného opatření neznamená, že se soud už stavbou tunelu Prackovice v Chráněné krajinné oblasti nebude zabývat. Musí především projednat žalobu sdružení Děti Země proti této stavbě. Sdružení navíc vážně uvažuje o tom, že podá ústavní stížnost.

"Vůbec jsme se nemohli vyjádřit k novým argumentům ministerstva dopravy," řekl Aktuálně.cz Miroslav Patrik z Dětí Země. Dodal, že odůvodnění nového rozsudku zatím nečetl.

Patrik uvedl, že v žádné z kauz, v níž se sdružení angažovalo, se zatím nestalo, aby jeden soud zrušil své předběžné opatření. "Nevím, jakým trikem to ministerstvo dopravy udělalo," konstatoval Miroslav Patrik.

Ministerstvo chce vypočítat škody
Na protiútok proti odpůrcům dálnice přes CHKO České středohoří se chystá rovněž ministerstvo dopravy.

"Vyčíslíme škody, které zastavením stavby vznikly, a zvážíme další právní kroky," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Ačkoli nesdělil žádné bližší podrobnosti, z jeho vyjádření vyplývá, že by úřad mohl požadovat nádradu škody právě proti sdružení Děti Země, dlouhodobému odpůrci DB přes chráněné území Českého středohoří.

Ministerstvo dopravy i přes toto zdržení věří tomu, že se podaří zprovoznit poslední úsek dálnice D8 do konce roku 2010. Proti stavbě je ovšem namířeno několik dalších žalob, takže dokončení v plánovaném termínu ještě není jisté.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy ... ?id=608511
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.