Na elektráreň Mochovce podajú žalobu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Na elektráreň Mochovce podajú žalobu

Odoslaťod devil » 28. Máj 2008 10:46

Bratislava 28. mája (TASR) - Právna zástupkyňa environmentálnych organizácií Greenpeace a Za matku Zem dostala k dnešnému dňu 121 splnomocnení od mimovládnych organizácií a jednotlivcov, ktorí sa pripojili k žalobe proti postupu povoľovacieho konania dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne (JE) Mochovce.

Základným bodom žaloby ochranárov je tvrdenie, že dostavba atómovej elektrárne doposiaľ neprešla zákonom stanoveným procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (tzv. proces EIA).

Aktivisti upozorňujú, že z právneho hľadiska je posudzovanie vplyvov na životné prostredie na Slovensku, ako aj v EÚ, štandardne povinné aj u menej závažných projektov, ako je výstavba nových jadrových reaktorov. "Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR, ktorý je v tomto prípade zodpovedným stavebným úradom, si však proces EIA v súvislosti s dostavbou doteraz nevyžiadal," uviedol Karel Polanecký z Greenpeace.

ÚJD SR už v roku 2004 vo svojich stanoviskách uvádzal, že z projektu výstavby 1. a 2. bloku JE Mochovce je možné prevziať pre druhé dva bloky iba 30 percent bezpečnostných opatrení, tvrdí Pavol Široký z organizácie Za matku Zem. "To v praxi znamená výraznú zmenu projektu. Podľa nášho názoru, ktorý nám potvrdili aj právnici, je v takomto prípade nutné dodatočné posúdenie podľa zákona o EIA," konštatoval.

Podľa advokátky Evy Kováčechovej, ktorá v právnom spore organizácie zastupuje, došlo v rámci povoľovacieho konania k pochybeniam. Pôvodná stavebná dokumentácia bola zmenená, čo znamená, že stavebné povolenie by mal znovu preskúmať Úrad jadrového dozoru SR, objasnila. "Európska legislatíva a rozhodnutia Súdneho dvora vyžadujú, aby sa aj v prípade starších povolení na stavby, ktoré sa realizujú v súčasnosti, uskutočnila EIA, a to predovšetkým v prípadoch, ak sú pôvodné povolenia podstatne zmenené v dôsledku zmenených okolností," dodala Kováčechová.

Transparentné a verejnosti prístupné posúdenie vplyvov 3. a 4. bloku JE Mochovce na životné prostredie nie je podľa ochranárov žiadnym ich výmyslom. Tvrdia, že rovnaký názor má aj Európska komisia. "V liste z 31. januára, ktorý má Greenpeace k dispozícii, sa zástupca Generálneho riaditeľstva pre životné prostredie Európskej komisie pýta stáleho zástupcu SR pri EÚ na jednotlivé časti procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie pri dostavbe JE Mochovce," uzavrel s tým, že je zarážajúce, že tento proces na Slovensku vôbec nezačal.

Podpisom plnej moci sa k žalobe pripojilo 21 mimovládnych organizácií zo Slovenska a 13 neziskových organizácií zo zahraničia. Okrem právnických subjektov žalobu podporilo aj 86 jednotlivcov, z ktorých 78 tvoria občania SR.

TASR dnes informoval Karel Polanecký z organizácie Greenpeace.

ala zll

28. 5. 2008 11:23:00 | Copyright © TASR 2008

http://www.sme.sk/c/3898688/Na-elektrar ... alobu.html
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.