Súkromné diaľnice vstupujú do finále

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Súkromné diaľnice vstupujú do finále

Odoslaťod fh » 25. Máj 2008 21:13

Necelý týždeň zostáva uchádzačom o výstavbu diaľnic financovaných zo súkromných zdrojov na to, aby dokončili svoje prvotné projekty.

V nich ukážu ministerstvu dopravy svoje predstavy o technickom riešení diaľničných úsekov medzi Martinom a Ružomberkom a medzi Popradom a Prešovom. Od týchto návrhov bude závisieť cena, ktorú štát bude splácať koncesionárovi, teda víťazovi tendra počas 30 rokov. Prvý projekt verejno-súkromného partnerstva má poznať svojho víťaza na jeseň.

V hre je 150 miliárd
Odhad ministerských úradníkov na výšku stavebných nákladov na túto diaľnicu je 49 miliárd korún. Konečnú sumu má však ukázať až súťaž medzi tromi konzorciami. Hodnota celého kontraktu, ktorého súčasťou sú aj opravy, údržba a náklady na financovanie, sa podľa odborníkov môže vyšplhať až na trojnásobok stavebných nákladov.

Prístup k projektovým dokumentom, a teda aj podrobné informácie o teréne, dostali firmy už pred mesiacom. Čoraz jasnejšie sa teda bude črtať aj reálny termín dostavby týchto ciest. Predseda vlády Robert Fico a minister dopravy Ľubomír Vážny prisľúbili, že to stihnú do roku 2010. Keďže firmy už poznajú náročnosť stavebných úsekov, onedlho im budú zrejmé aj konkrétne dátumy.


http://ekonomika.hnonline.sk/c1-2497487 ... -do-finale
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.