NDS zamietla žiadosť Slovakpassu, konzorcium sa odvolá

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

NDS zamietla žiadosť Slovakpassu, konzorcium sa odvolá

Odoslaťod fh » 20. Máj 2008 07:33

Združenie Slovakpass v pondelok potvrdilo, že Národná diaľničná spoločnosť zamietla jeho žiadosť o nápravu rozhodnutia, ktorým ho vylúčila z tendra na elektronický výber mýta
[19.5.2008, SITA]
BRATISLAVA 19. mája (SITA) - Združenie Slovakpass v pondelok potvrdilo, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zamietla jeho žiadosť o nápravu rozhodnutia, ktorým ho vylúčila z tendra na elektronický výber mýta. Konzorcium zároveň informovalo, že v priebehu tohto týždňa podá odvolanie voči rozhodnutiu NDS na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Spoločnosť pripravuje aj ďalšie kroky v snahe zabezpečiť transparentnosť tendra. Zástupca konzorcia Peter Newole v reakcii na rozhodnutie diaľničnej spoločnosti uviedol, že NDS sa rozhodla bez pádneho zdôvodnenia a jej argumenty proti ponuke konzorcia Slovakpass od začiatku neboli založené na faktoch, ale na subjektívnej interpretácii ponuky a taktiež sa nezakladali na technických a prevádzkových skúsenostiach, ale na vlastných domnienkach.

Newole dodal, že Slovakpass, rovnako ako všetky vylúčené spoločnosti, "si s prekvapením všimol, že podľa opakovaných správ v médiách, ministerstvo predpokladá, že elektronický mýtny systém môže byť spustený od začiatku roku 2009 v obmedzenom režime". Upozornil najmä na to, že tender nepredpokladá žiadne uvedenie do prevádzky v obmedzenom režime. "Takéto privilégium pre budúceho prevádzkovateľa služby, ktoré bolo zjavne dohodnuté alebo je´plánované, že bude dohodnuté so spoločnosťou Santoll, by bolo diskriminujúce a nespravodlivé voči všetkým ostatným kandidátom," uzavrel Newole

(NDS) mala rozhodnúť o odvolaniach troch vyradených účastníkov tretieho tendra na elektronický výber mýta podľa zákona o verejnom obstarávaní v sedemdňovej lehote do piatku 16. mája. Prvú možnosť o prehodnotenie jej rozhodnutia totiž do piatku 9. mája využili traja neúspešní uchádzači. Žiadosti o nápravu poslali vyhlasovateľovi súťaže spomínané združenie Slovakpass, ktorého lídrom je talianska diaľničná spoločnosť Autostrade, konzorcium vedené rakúskou spoločnosťou Kapsch TrafficCom, ako aj slovensko-švajčiarske združenie ToSy.sk na čele s firmou Elektrovod Holding, a.s. Zatiaľ nepotvrdeným víťazom tendra s najvyššou zo štyroch cenových ponúk za mýtny systém by mala byť skupina SanToll - Ibertax, za ktorou je francúzska diaľničná spoločnosť Sanef.

Vylúčení uchádzači môžu po doručení zamietavej odpovede NDS v priebehu ďalších siedmich dní využiť ešte druhý pokus na odvolanie v podobe podania námietky na ÚVO. Ten má na prijatie rozhodnutia ďalších 30 dní. Ak by vyhovel niektorej z námietok a nariadil by zaradenie vyradeného uchádzača späť do tendra, diaľničiari to budú musieť rešpektovať a opäť musia posúdiť jeho ponuku. Môžu ju pritom opakovane odmietnuť. V prípade, že by úrad neuznal ani jednu z prípadných námietok, znamenalo by to, že NDS môže vyhlásiť oficiálny výsledok súťaže. Vyhodnotenie by tak mohlo prísť až v druhej polovici júna.

Keďže podľa súťažných podkladov na vybudovanie mýtneho systému je potrebných najmenej osem mesiacov, elektronický výber mýtneho na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách by mohol byť plne sprevádzkovaný najskôr koncom februára, alebo začiatkom marca 2009. V pôvodne plánovanom termíne od 1. januára 2009 by mohol mýtny systém začať fungovať zrejme len v obmedzenom režime na najviac vyťažených diaľničných úsekoch. Túto možnosť už pripustil aj minister dopravy Ľubomír Vážny. Zavedenie mýtneho systému však môžu ešte skomplikovať prípadné súdne žaloby neúspešných uchádzačov so žiadosťami voči štátu napríklad o finančnú kompenzáciu ušlého zisku.

Najnižšiu cenu v tendri na mýto zo štyroch účastníkov predložil Slovakpass, a to 19,006 mld. Sk vrátane dane z pridanej hodnoty. Navrhnutá cena má pritom 60-percentnú váhu medzi troma kritériami na vyhodnotenie ponuky. Predpokladaná hodnota mýtneho systému určená NDS je 20 mld. Sk. ToSy.sk navrhlo za mýtny systém 19,620 mld. Sk a Kapsch 22,575 mld. Sk. Najdrahšiu cenu navrhla predpokladaná víťazná dvojica SanToll - Ibertax, za ktorou je francúzsky Sanef - 25,670 mld. Sk. Druhé hlavné kritérium, efektívnosť výberu mýta, má 30 % váhu pri vyhodnocovaní ponúk. NDS požadovala od uchádzačov garantovať minimálne 95-percentnú úspešnosť výberu poplatkov. ToSy.sk mal navrhnúť efektivitu výberu mýta 0,9980, Slovakpass 0,9950, SanToll - Ibertax 0,9891 a Kapsch 0,9620. Pokiaľ ide o zostávajúce kritérium mýtnej transakcie s váhou 10 %, Slovakpass a SanToll - Ibertax mali navrhnúť 1 190 Sk, ToSy.sk 1 291,22 Sk a Kapsch 2 380 Sk. V tomto prípade ide o náklady na elektronický systém od prejazdu jedného auta po spoplatnenom úseku diaľnice až po zúčtovanie a zaplatenie poplatku.

Do tretieho tendra na elektronický výber mýta sa pôvodne prihlásilo osem konzorcií, NDS z nich neskôr vybrala päť a vyzvala ich na predloženie ponúk. Výber mýta má byť zavedený pre vozidlá nad 3,5 tony na diaľniciach, rýchlocestách a časti ciest 1. triedy v dĺžke okolo 2 400 kilometrov. NDS plánuje uzavrieť zmluvu s budúcim dodávateľom komplexnej služby elektronického výberu mýta na obdobie 14 rokov s možnosťou jej predĺženia o ďalších päť rokov. Vybraný prevádzkovateľ má dodať službu podľa systému DBFOT, čiže navrhni, postav, financuj, prevádzkuj/udržuj a preveď.

Nový príspevok Vybrané správy automaticky prevzaté z ekonomického servisu agentúry SITA sú na eTRENDE dostupné 7 dní od času uverejnenia. O podmienkach získania prístupu ku kompletnému servisu vrátane archívu sa informujte na www.sita.sk. © SITA a iné agentúry uvedené na začiatku textu.


http://servis.etrend.sk/134924/spravy-s ... -sa-odvola
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.