I/50: Bánovu uleví obchvat. Zatím chybí povolení

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

I/50: Bánovu uleví obchvat. Zatím chybí povolení

Odoslaťod Marty » 13. Máj 2008 12:08

Zlín, Bánov - Lidem z Bánova na Uherskobrodsku se už za pár měsíců začne naplňovat dlouholetý sen. Přípravy projektu silničního obchvatu obce míří do finále.

Krajský úřad ve Zlíně vydal vyhlášku, po které bude následovat vydání stavebního povolení. Jeho vydání pro projekt za sta miliony korun je podle všeho už jen formalitou. Úředníkům se podařilo vyřešit i březnové nesouhlasné vyjádření ministerstva životního prostředí týkající se vynětí jednoho z pozemků pro stavbu ze zemědělského půdního fondu.

„Připomínku se podařilo rychle vyřešit. Ministerstvo se stavebním povolením souhlasí,“ dodal Hradecký. Finišuje také situace kolem výkupu pozemků na trase budoucího obchvatu. Jednání s majiteli i řešení situace tam, kde kvůli úmrtí, dědictví či zatížení věcným břemenem došlo ke komplikacím a průtahům, má na starosti společnost Inženýrská investiční z Holešova. „Zásadní problém kolem vypořádání pozemků, který by mohl stavbu zastavit, neexistuje,“ podotkl starosta Bánova Zbyněk Král.

Obchvat Bánova, který přijde Ředitelství silnic a dálnic České republiky na sedm set milionů korun, začnou stavbaři stavět letos v říjnu. Dokončen by měl být v roce 2010. Mezinárodní silnice I/50 se poté na celém území Zlínského kraje vyhne městům a obcím. Stavba zahrnuje dvě etapy.

První počítá s výstavbou křižovatky před obcí s odbočením na budoucí obchvat, druhou tvoří obchvat samotný. Projekt zároveň vhej dlouhodobě svízelnou dopravní situaci v obci. V předchozích letech došlo v takzvané zatáčce smrti na sjezdu od Bystřice pod Lopeníkem k několika tragickým nehodám. Například v červnu 2005 nepřežil v osudném místě havárii kamionu s balenou vodou jeho řidič.

Návěs s nákladem navíc smetl a vážně zranil tříčlennou rodinu. Bánovem projede podle odhadů každý den několik stovek kamionů mířících na Slovensko nebo v opačném směru do českého vnitrozemí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor: ZDENĚK MATYÁŠ
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=111 ... a&c=971187
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.