Stát nesmí stavět dálnici. Odkládá se dokončení D8?

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Stát nesmí stavět dálnici. Odkládá se dokončení D8?

Odoslaťod Marty » 12. Máj 2008 13:00

Stát nesmí stavět dálnici. Odkládá se dokončení D8?

10:35 | Dnes | Pavel Baroch

Praha - Stát už s největší pravděpodobností zastavil práce na stavbě tunelu Prackovice na dálnici D8 přes Středohoří, jak mu to ve svém předběžném opatření nařídil soud.

Na vlastní oči se o tom přesvědčil Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země, který se do Chráněné krajinné oblasti České středohoří vypravil, aby zkontroloval, jak stavbaři dodržují rozhodnutí soudu, na nějž se jeho organizace obrátila.

"Nic se tady neděje, takže to je v pořádku," řekl Aktuálně. cz Patrik. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková ještě ve středu tvrdila, že stavební práce postupují podle harmonogramu.

Ministerstvo dopravy, proti němuž žaloba na udělení stavebního povolení mířila, totiž do té doby Ředitelství neoznámilo, zda má hloubení prackovického tunelu zastavit.

Dělníci i stroje zmizeli
Podle Patrika ovšem okolí plánovaného tunelu nese stopy, že se tu ještě nedávno pracovalo. "Jsou zde vykácené stromy a také terénní úpravy. Teď tu ale nikdo nepracuje, nejsou tady ani žádné stroje," konstatoval Patrik.

Soudní rozhodnutí, které minimálně na nějaký čas zastavilo ražbu prackoviského tunelu, ovšem přišlo včas. K vlastnímu hloubení se dělníci ještě nedostali.

Patrik tvrdí, že tak by to mělo fungovat i v jiných případech. Několikrát se totiž stalo, že soud námitku nevládních sdružení uznal, jenže pozdě - a stavba už nešla zastavit.

Kdy pojedou po dálnici auta?

Otázkou nyní je, nakolik se soudní spor o tunel Prackovice promítne do stavby dálnice přes České středohoří. Soud nakonec může zcela zrušit stavební povolení, takže se dokončení posledního úseku D8 z Prahy do Ústí nad Labem a na hranice s Německem může minimálně výrazně opozdit.

Zatím platí, že první auta by po dálnici přes Středohoří měla projet na konci roku 2010. A ministerstvo dopravy žádný jiný termín oficiálně neoznámilo. Tvrdí, že žalobu důkladně prozkoumá, aby na ni mohlo co nejrychleji reagovat. Zatím chce stavět tam, kde tomu soud nezabránil.

Jen další obstrukce, zlobí se kraj a obce

Miroslav Patrik z Dětí Země je ovšem přesvědčen o tom, že se v prosinci 2010 dálnice neotevře. "Poslední uvažovaný termín dostavby je už nyní málo reálný, neboť zpoždění je kolem šesti až osmi měsíců, a může být ještě delší," tvrdí Patrik.

Pro Ústecký kraj i obce je současný soudní spor o prackovický tunel jen další obstrukcí ze strany ekologických hnutí. Po dokončení dálnice volají radnice i krajský úřad už roky. Očekávají od ní, že vhej vážnou dopravní situaci v obcích, kterými nyní projíždí jeden kamion za druhým.

Kvůli sporům o podobu dálnice přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří se přitom její stavba v minulosti několikrát odložila.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy ... ?id=604793
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.