Spoločnosti zo súťaže o mýto sa chcú odvolať

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Spoločnosti zo súťaže o mýto sa chcú odvolať

Odoslaťod mirkobb » 09. Máj 2008 09:39

Spoločnosti zo súťaže o mýto sa chcú odvolať

Bratislava 9. mája (ČTK) - Tri vyradené spoločnosti z tendra na vybudovanie systému pre elektronický výber diaľničného mýta chcú presvedčiť Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), aby svoje rozhodnutie o ich vylúčení prehodnotila.

O podaní takzvanej žiadosti NDS o nápravu rozhodnutia dnes informoval rakúsky Kapsch, rovnaký krok podľa týždenníka Trend plánuje aj švajčiarsko-slovenská skupina ToSy a taliansko­rakúske konzorcium Slovakpass.

Odvolania účastníkov tendra voči výsledkom súťaže by mohli oddialiť spustenie systému plánované od budúceho roka. Tender za vyše 20 miliárd korún vzbudzuje pozornosť najmä od minulého týždňa, keď médiá zverejnili informácie, že súťaž by malo vyhrať napriek najdrahej vyše 25,5-miliardovej ponuke konzorcium Santoll. Na jeho čele stojí francúzska spoločnosť Sanef. Ostatní uchádzači s ponukou nižšou o niekoľko miliárd Sk boli z tendra vylúčení.

"Očividne je tu snaha vylúčiť na základe podsunutých nedostatkov zo súťaže ponuku skúseného medzinárodného uchádzača," citovala v tlačovej správe mediálna zástupkyňa Kapschu Sylvia Košťálová predsedu predstavenstva spoločnosti Georga Kapscha. Firma chce podľa neho využiť všetky dostupné prostriedky na zvrátenie rozhodnutia NDS. Ak by neuspela u samotnej diaľničnej spoločnosti, môže sa ešte obrátiť na Úrad pre verejné obstarávanie a potom aj na súdy.

Zástupca Slovakpassu Peter Newole výčitky NDS, ktorými štátna spoločnosť odôvodnila vylúčenie z tendra, označil podľa Trendu za nezmysel. Podrobnosti o verdikte neuviedol, naznačil však, že išlo o námietky k technickým riešeniam aj cene. Zástupca konzorcia ToSy Štefan Fecko pre týždenník zas údajné argumenty NDS, že ponúknutá cena bola neobyčajne nízka, označil za nelogické. Slovakpass a ToSy išli do súťaže s najnižšou ponúknutou cenou 19,6 miliardy korún. Kapsch mal za vybudovanie systému požadovať 22,6 miliardy Sk.

Hovorca NDS Marcel Jánošík zopakoval, že k súťaži neposkytne žiadne informácie. "Ide o citlivo vnímaný tender, a preto sa k nemu až do skončenia nebudeme nijako vyjadrovať," povedal dnes ČTK. Výsledky tendra tento týždeň odmietla komentovať aj mediálna zástupkyňa Santollu Veronika Čukášová, podľa ktorej firma zatiaľ rozhodnutie o výsledku nedostala.

Ministerstvo dopravy počíta so spustením výberu elektronického mýta na diaľniciach a vybraných cestách od budúceho roku, počas prvých troch mesiacov by však mal podľa úradu fungovať iba v obmedzenom režime. Pre osobnú dopravu sa s elektronickým mýtom počíta od roku 2013, dovtedy sa budú naďalej používať diaľničné známky.

kbp boa

9. 5. 2008 10:25:12 | Copyright © ČTK 2008

http://ekonomika.sme.sk/c/3868127/Spolo ... volat.html
Obrázok používateľa
mirkobb
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 99
Založený: 18. Máj 2005 13:11
Bydlisko: BB, Praha

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.