Investor chce Aupark aj v centre Trenčína

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Investor chce Aupark aj v centre Trenčína

Odoslaťod sven » 18. Apr 2008 16:02

Výstavba obchodno-zábavného centra spoločne s modernizáciou železničnej trate si vyžiada zmeny v doprave.

TRENČÍN 18. apríla (SITA) – Spoločnosť HB Reavis Group plánuje na budúci rok začať stavať Aupark aj v Trenčíne, a to priamo v centre mesta, ktoré má sústavné problémy s preťaženou dopravou.

Aupark má stáť medzi cestným mostom a Palackého ulicou, kde je v súčasnosti sieť ciest, ktoré majú zaniknúť. S výstavbou Auparku, ako aj modernizáciou a prekládkou železničnej trate čakajú stred Trenčína radikálne zmeny v systéme dopravy, z mosta cez Váh sa bude napríklad schádzať už len jednou cestou namiesto dvoch.

Cez jediný cestný most v Trenčíne podľa sčítania Slovenskej správy ciest v súčasnosti denne prejde vyše 24-tisíc áut. Obchodno-zábavné centrum pravdepodobne ešte viac zaťaží dopravu v meste. Podľa slov hovorkyne spoločnosti Želmíry Rácovej v nákupno-zábavnom centre očakávajú dennú návštevnosť od 18-tisíc do 20-tisíc ľudí.

„Investor v súčasnosti spracováva projekt pre územné rozhodnutie a zároveň pripravuje v spolupráci s mestom projekt rekonštrukcie križovatky pod mostom a ostatných s ňou súvisiacich ciest,“ uviedla Jana Marková z kancelárie primátora. Podľa Rácovej by výstavba Auparku mala trvať 19 mesiacov, prenajímateľná plocha dosiahne viac ako 16-tisíc metrov štvorcových, vznikne približne 590 parkovacích miest.

Vybudovanie trenčianskeho Auparku si vyžiada asi miliardu korún. Projekt musí pred územným konaním prejsť procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). “V rámci tohto procesu určite budeme chcieť vzniesť svoje pripomienky,” uviedol Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, ktoré združuje ľudí so záujmom o životné prostredie a o zvyšovanie kvality života v Trenčíne a v regióne Bielych Karpát.

HB Reavis Group sa má na budúcom dopravnom riešení okolia Auparku finančne spolupodieľať. „Najskôr musí byť vyriešená doprava už aj v nadväznosti na budúce usporiadanie s nábrežím (po plánovanej prekládke železničnej trate sa uvoľnia ďalšie pozemky smerom k Váhu, čo spôsobí rozšírenie centra až k rieke, pozn. red.). O výške príspevku zo strany investora mesto momentálne rokuje,“ povedala Marková. Istou investíciou, na ktorú ma spoločnosť prispieť, je výstavba kruhového objazdu pod mostom. Pre výstavbu križovatky vymenilo mesto s Trenčianskym samosprávnym krajom potrebné pozemky, kraj za to získal pozemok pod jedinou škôlkou v strede mesta, ktorú čoskoro zrušia.

18. 4. 2008 11:27:00 | Copyright © SITA 2008
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

http://www.sme.sk/c/3834848/Investor-ch ... ncina.html

zdroj: sme.sk
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.