Skanska zahájí stavbu D1 z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Skanska zahájí stavbu D1 z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku

Odoslaťod Marty » 18. Apr 2008 08:33

Skanska zahájí stavbu D1 z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku
17.04.2008 - - | čtk

KROMĚŘÍŽ - Nejstarší česká dálnice D1, která dosud měří 247,5 kilometru, se opět prodlouží. Společnost Skanska totiž v nejbližších týdnech zahájí stavbu jedenáctikilometrového úseku z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku. Stavba bude součástí připravovaného prodloužení dálnice na Hulín a Přerov. ČTK o tom informoval Ondřej Šuch ze společnosti Skanska.

Nový úsek by měl svézt dopravu především z frekventované silnice I/55, která vede středem Hulína a denně po ní projede asi 15 tisíc vozidel. "Vybudováním tohoto úseku D1 se uleví jak obyvatelům, tak životnímu prostředí v místě. Stavba má také velký ekonomický význam, protože přispěje k dálničnímu spojení Prahy, Brna a Ostravy," uvedl Martin Fischer ze společnosti Skanska.

Na novém úseku se počítá se stavbou tří mimoúrovňových křižovatek, které umožní napojení na okolní silniční síť, především na plánované rychlostní komunikace R55 a R49. V úseku bude i několik mostů pro křížení s železničními tratěmi Hulín - Přerov a Hulín - Holešov.

Nový úsek dálnice D1 by měl být podle předběžných plánů dokončen do srpna roku 2011. Náklady na jeho stavbu se odhadují na téměř pět miliard korun. Po dokončení poslední části dálnice D1 do Přerova a Lipníka nad Bečvou se komunikace napojí na dálnici D 47, což umožní lepší dopravní spojení ve směru na Ostravu a Polsko.

S výstavbou dálnice D1 se začalo už v roce 1939, práce však přerušila druhá světová válka. Po válce byla stavba v omezeném rozsahu obnovena, v roce 1950 však byla opět zastavena. Po jejím obnovení před čtyřiceti lety se počítalo s tím, že dálnice povede na Slovensko a končit bude na hraničním přechodu Starý Hrozenkov. Po rozpadu federace byla její trasa odkloněna od Brna na Ostravu s ukončením u Lipníka nad Bečvou. Poslední změnou bylo rozhodnutí, že se v D1 změní i budovaná D47, která spojí Lipník nad Bečvou s Ostravou a polskou hranicí. Celkem by D1 měla dosáhnout délky 377 km.

http://zlin.cz/article.php?ID=295486
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.