Košice - radní šokovali Aupark: 100-tisíc za štvorák!

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Košice - radní šokovali Aupark: 100-tisíc za štvorák!

Odoslaťod sven » 15. Apr 2008 08:53

Firma HB Reavis ešte potrebuje kúpiť od mesta na výstavbu Auparku asi 2 100 metrov štvorcových pozemkov v zadnej časti Námestia osloboditeľov. Majetková komisia včera odporučila cenu 100-tisíc Sk za štvorák!!! To je spolu okolo 210 miliónov! Keď sme to oznámili zástupcovi investora, myslel, že srandujeme...

KOŠICE. Pritom v roku 2004 predalo mesto investorovi Auparku 10-tisíc m2 pozemkov po 3 200 korún, teda za 32 miliónov, plus záväzok, že prispeje 100 miliónmi na novú cestu.

Zvýšili to 10-násobne!
Magistrát teraz predložil komisii návrh 10-tisíc Sk/m2. Komisia však včera schválila 10-násobok! Túto cenu musí ešte prerokovať mestská rada a konečnú sumu schváli zastupiteľstvo. No zrejme až o dva mesiace, lebo v programe budúcotýždňového zasadnutia predaj pozemkov pre Aupark poslanci nemajú.

Kvôli vyjednávacej pozícii
Včerajšie rokovanie majetkovej komisie viedol viceprimátor Marek Vargovčák (SDKÚ-DS). "Poslanci súhlasili s týmto návrhom kvôli vyjednávacej pozícii voči Auparku pre dosiahnutie čo najrozumnejšej dohody pre riešenie dopravy v zmysle mimoúrovňového riešenia," informoval Vargovčák.

"Stotisícový" návrh predložil jeden z členov komisie. Ktorý, to sme nezistili, lebo rokovania komisií sú neverejné.

Šokovaný investor
"Srandujete? Veď v New Yorku, možno ani v Tokiu toľko nestoja pozemky!" reagoval projektový manažér HB Reavis René Popík, ktorý sa cenu odporúčanú komisiou dozvedel od nás. "Som šokovaný, to je absurdné..." Poznamenal, že musí preveriť, čo sa stalo.

Kompenzácia za starú cenu
Podľa informácií Korzára členov komisie motivovala aj snaha kompenzovať cenu, za ktorú mesto predalo pozemky v roku 2004 (3 200 Sk/m2) a kritici ju považujú za prinízku. Ďalším motívom bolo pritlačiť na investora, aby prispel viac než sľúbenými 100 miliónmi na financovanie dopravného riešenia na námestí v súvislosti s výstavbou Auparku. Povrchový variant, ktorý preferuje investor, má stáť okolo 270 miliónov a podzemný, ktorý chce mesto, až asi 800 miliónov. Cestu možno začnú stavať už koncom tohto roka, Aupark až po dokončení cesty, aby bol hotový do konca roka 2010.

HB Reavis vydierať mesto nechce
V roku 2004 predalo mesto investorovi v balíku pozemkov aj časť cesty na Štúrovej ulici a "esíčko", ktoré dopravne v strede predeľuje námestie. Od VSŽ zas HB Reavis kúpil v rámci parcely aj pozemok na Puškinovej ulici pod koľajnicami električky. Popík sa však pred mesiacom vyjadril, že vydierať mesto im nikdy ani nenapadlo. Vtedy tiež vyhlásil, že v zmysle kúpnej zmluvy z roku 2004 mesto nemá právny nárok pýtať od HB Reavis na riešenie dopravy viac ako 100 miliónov, lebo nejde o vyvolanú, len o súvisiacu investíciu, pretože mesto tak či tak, aj bez Auparku, plánovalo riešiť cestu na námestí.

Mesto peniaze nemá
Investor a mesto už niekoľko mesiacov rokujú, ako spolu, ale aj z externých zdrojov zafinancovať nové dopravné riešenie. Samospráva zatiaľ na to, okrem 5 miliónov v tohtoročnom rozpočte, peniaze pripravené nemá.

15.4.2008
http://www.korzar.sk/clanok.php3?sub=15.4.2008/78931K

zdroj: korzar.sk
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.