Košice sú podľa Pašku spiacou princeznou

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Košice sú podľa Pašku spiacou princeznou

Odoslaťod fh » 14. Apr 2008 12:19

KOŠICE 14. apríla (SITA) - Podľa predsedu NR SR Pavla Pašku sú Košice spiacou princeznou.

„Mesto stagnuje, nerozvíja sa, chýbajú investori. Našou snahou je prebrať ho z letargie. Pomôcť má tomu aj novela Zákona o meste Košice,“ povedal dnes na tlačovej besede v Košiciach Paška.

Novela zákona o meste Košice, ktorá má priniesť zredukovanie počtu námestníkov košického primátora z troch na dvoch a možnosť čerpať pomoc z eurofondov aj pre košické mestské časti, vysvetľovali dnes aj košickí poslanci NR SR za stranu Smer-SD, predkladatelia návrhu Monika Smolková a Jozef Burián. Negatívne vyjadrenia k novele z radov poslancov za KDH a SDKÚ označili za nepochopiteľné, lebo nesledujú záujmy občanov.

Ako uviedol Paška, dôvodom na novelizáciu zákona je stagnácia rozvoja mesta. Ako Paška uviedol, okrem predloženej novely, chcú aj verejnú diskusiu na tému, Košice ako ďalej, ktorá by sa mala zaoberať nielen rozvojom mesta, ale aj možnou redukciou počtu mestských častí. „Zatiaľ sme to do tejto novely nedávali, lebo ide o zložitejší a náročnejší problém a chceme o riešení diskutovať a nie presadiť ho silou,“ povedal Paška. Dodal že o redukcii mestských častí chcú diskutovať so všetkými stranami politického spektra, ale predovšetkým s občanmi, a až na základe konsenzu vypracujú ďalšiu novelu Zákona o meste Košice. Podľa poslancov Smeru parlament by mal návrh prerokovať v budúcom roku, aby platil už pre voľby v roku 2010.

„Mesto stagnuje z dvoch dôvodov – politických a organizačných. Voliči svoju vôľu prejavili politicky vo voľbách. Pokiaľ ide o organizačné dôvody, tie možno upraviť zákonom. Chceme aby sa Košice zmenili zo spiacej princeznej na dynamicky sa rozvíjajúcu metropolu, ktorá bude skutočne druhým pilierom Slovenska. Košice už zaostávajú nielen za Bratislavou, ale už aj za Bystricou a Žilinou, nejdú sem investori, nestavajú sa byty, vybavenosť,“ povedal Paška. Na príčine je podľa neho aj to, že KDH si zabetónováva svojich ľudí na magistráte, kde je zamestnaných už vyše 400 ľudí, no na výsledkoch to nevidieť. Doložil, že práve preto navrhujú, aby prijímateľmi pomoci z eurofondov mohli byť aj košické mestské časti, podobne ako bratislavské, a tým by sa nemuseli spoliehať, či im vedenie mesta vyjde alebo nevyjde v ústrety pri ich projektoch. Podľa Smolkovej práve to vytvorí podmienky na rozvoj nielen mesta ako celku, ale aj mestských častí. „Moja mestská časť nemá z toho nič, lebo pre dlh nemôže byť prijímateľom pomoci, prečo by sa však nemali rozvíjať ostatné,“ povedala Smolková reagujúc na slovné výpady poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného.

Pokiaľ ide o námestníkov, Smolková uviedla, že trvajú na tom, aby košický primátor mal len dvoch a nie troch námestníkov. „Ešte zvážime, či to bude platiť od júla tohto roku, alebo až v novom volebnom období,“ povedala Smolková. Dodala, že nič nebráni tomu, aby de facto primátora zastupovali traja ľudia s tým, že dvaja budú námestníci a tretí bude dlhodobo uvoľnený poslanec.



14. 4. 2008 13:10:00 | Copyright © SITA 2008
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

http://www.sme.sk/c/3827321/Kosice-su-p ... eznou.html
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

cron