Žilina zamietla návrh na rekonštrukciu námestia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Žilina zamietla návrh na rekonštrukciu námestia

Odoslaťod fh » 11. Apr 2008 13:49

Žilina 11. apríla (TASR) Zamietavé stanovisko mesta Žilina k realizácii projektu CITY PARK, ktorý mal revitalizovať priestor Námestia Andreja Hlinku, prekvapilo investora - konateľa spoločnosti Nefretiti, s.r.o., Žilina Romana Žigmunda.

Žigmund dnes na stretnutí s novinármi informoval, že na oficiálne stanovisko mesta zatiaľ čaká. Spresnil, že o projekte začal s predstaviteľmi mesta Žilina komunikovať v marci 2007, pričom za účasti vedenia mesta a hlavného architekta napokon vybral štúdiu, ktorú prezentoval v polovici marca 2008. Do jej prípravy investoval niekoľko miliónov korún, ktoré podľa vlastných slov nepovažuje za vyhodené peniaze. "Pozitívom je, že sa veci dajú robiť aj slušne, bez toho, že by človek chodil a vybavoval za zatvorenými dverami. Len buď niekto do toho ešte nedospel, alebo vedenie sa zľaklo, alebo sa bojí. Neviem sa k tomu vyjadriť," skonštatoval Žigmund na margo zamietnutia projektu.

Hlavnými výhradami k projektu CITY PARK bolo podľa hlavného architekta mesta Žilina Martina Paveleka prekročenie rozsahu územia námestia, do ktorého investor vstúpil novými hmotami a neadekvátny záber parku v Sade SNP, ktorý by mal byť viac nedotknuteľný.

Primátor Žiliny Ivan Harman ocenil, že investičný zámer pomohol naštartovať verejnú diskusiu o vzhľade Námestí Andreja Hlinku. "Predpokladám, že diskusia môže ďalej pokračovať, dokonca tak, ako navrhuje komisia výstavby a územného plánu pri mestskom zastupiteľstve. Aby bol zorganizovaný workshop, ktorý by sa venoval práve námestiu A. Hlinku. Myslím si, že toto je dobrá cesta a treba diskutovať o všetkých veľkých investičných zámeroch v meste," uviedol Harman.

Konateľ spoločnosti Nefretiti dnes vyjadril sklamanie aj z krátkosti verejnej diskusie. "Domnievam sa, že by aspoň mesiac mohla trvať, nech si to ľudia dobre naštudujú, prečítajú, premyslia a nech napíšu. No a následne mala byť urobená konzultácia, workshop s odbornou verejnosťou, ktorá mala do toho vniesť možno nejaký iný prvok alebo to územie úplne prerobiť. Myslím si, že to bolo veľmi skoro a že diskusia, či už s laickou verejnosťou alebo odborníkmi, sa mala ešte rozbehnúť a nabrať na obrátkach," povedal Žigmund.

Predpokladaná investícia projektu mala byť podľa Žigmunda na úrovni 2 miliárd Sk (61,850 milióna eur), pričom výstavba bez povoľovacích procesov mala trvať 15 mesiacov. Komplexné preriešenie námestia spočívalo v pridaní dvoch architektonicky atraktívnych objektov a v usporiadaní kompozičných vzťahov plochy námestia rozšírením o terénnu vlnu, ktorá spája nové objekty s revitalizovaným parkom a novovytvoreným podzemím námestia a objektov, dodal Žigmund.



11. 4. 2008 14:42:00 | Copyright © TASR 2008
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

http://ekonomika.sme.sk/c/3823038/Zilin ... estia.html
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.