Murgaš chce opravovať cesty cez PPP projekty

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Murgaš chce opravovať cesty cez PPP projekty

Odoslaťod fh » 09. Apr 2008 16:43

Banská Bystrica 9. apríla (ČTK) - Banskobystrický samosprávny kraj plánuje využiť súkromný kapitál pri rekonštrukciách ciest, stavbe bytov či investíciách do zdravotníctva. V najbližšom čase by mali krajskí poslanci rozhodovať o zmluvách so súkromnými investormi za takmer pol miliardy korún. Vyplýva to z vyjadrených predsedu kraja Milana Murgaša a z materiálov pripravených na štvrtkové zasadanie zastupiteľstva.

Najväčším plánovaným projektom verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) má byť oprava ciest druhej a tretej triedy za 400 miliónov korún. "Sú to dva balíky po 200 miliónov korún," povedal dnes Murgaš novinárom. Súťaž na dodávateľov prác, ktorú vyhlásil kraj v Úradnom vestníku EÚ, zatiaľ nie je ukončená. Projekty má prefinancovať súkromný investor, kraj bude investíciu splácať počas 15 rokov z výnosov cestnej dane.

Krajskí poslanci by mali rozhodnúť o dvoch projektoch na výstavbu bytov v Lučenci a v Banskej Bystrici, kde má BBSK nevyužité pozemky a stavby. Tie plánuje vložiť do spoločného projektu s vybraným investorom. Po kolaudácii bytov má investor zaplatiť samospráve súčasnú cenu nehnuteľností a po odpredaji bytov ešte dve percentá zo zisku. V Lučenci by chcela súkromná firma investovať minimálne 35 miliónov korún, v Banskej Bystrici má iný investor prerobiť na byty bývalý internát za približne 30 miliónov korún.

PPP projekty plánuje kraj v budúcnosti použiť aj napríklad na dostavbu nemocnice v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom, prípadne na investovanie do škôl.

9. 4. 2008 16:32:40 | Copyright © ČTK 2008
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia

http://ekonomika.sme.sk/c/3819378/Murga ... jekty.html
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.