Širšiu trať z Ruska chcú stavať od roku 2010

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Širšiu trať z Ruska chcú stavať od roku 2010

Odoslaťod Peter Olejár » 03. Apr 2008 19:31

Širšiu trať z Ruska chcú stavať od roku 2010

3. apríla 2008 19:45, aktualizované 20:22

Na Slovensku by sa mohla začať v roku 2010 stavať širokorozchodná železničná trať z Ruska do Viedne, uviedol premiér Robert Fico po stretnutí s ruským predsedom vlády Viktorom Zubkovom.

Obrázok
Ilustračné foto
(autor: Pravda)

Hodnota celého projektu je podľa slovenského premiéra viac ako 4,3 miliardy eur (okolo 140 miliárd Sk). Obaja politici tiež podporili uzavretie novej zmluvy o dodávkach ruského plynu, ktorá má nahradiť súčasnú dohodu platnú do konca tohto roka.

"Ak nevzniknú žiadne nepredvídané prekážky, zdá sa, že realizácia tohto projektu (širokorozchodnej trate) môže začať v roku 2010," vyhlásil Fico. Projekt podľa neho plne podporuje aj rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer. Železnica, ktorá umožňuje priamu prepravu surovín z Ruska či Ukrajiny, v súčasnosti končí v Košiciach.

Slovensko je podľa Zubkova pre Rusko veľmi dôležitým partnerom pre spoluprácu v oblasti energetiky. Zároveň predpokladal, že súčasné kontrakty na dodávky ropy, z ktorých niektoré vypršia v roku 2015, budú podobne ako v prípade plynu predĺžené aj na ďalšie obdobie.

Slovensko chce Transpetrol späť

Fico opäť potvrdil, že Slovensko má záujem o spätné odkúpenie 49-percentného balíka akcií prepravcu ropy Transpetrol, ktorý vlastní holandská dcéra skrachovaného ruského koncernu Jukos.

"Ideálne a jediné možné riešenie je, aby akcie Transpetrolu prešli do rúk slovenskej vlády," povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Menšinový podiel v Transpetrole predalo Slovensko spoločne s manažérskou kontrolou v podniku ešte v roku 2002. Zubkov sa však k slovenskej požiadavke pred novinármi nevyjadril.

Rusi by mali spolupracovať na Mochovciach

Slovensko chce podľa Fica tiež spolupracovať s ruskými firmami pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. "Nevidíme dôvod, aby sme menili technológiu, a budeme mať eminentný záujem o to, aby oba tieto bloky boli dostavané v roku 2012," doplnil Jahnátek. Dostavba Mochoviec má pomôcť Slovensku nahradiť výpadok domácej výroby elektriny po odstavení viacerých elektrární. Projekt má na starosti dominantný výrobca elektriny v krajine, spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorú kontroluje taliansky koncern Enel.

Podľa Fica chce Slovensko zavŕšiť dlhoročnú snahu o vybudovanie cyklotrónového centra. "Predpokladám, že cyklotrón bude do konca roka dodaný do Bratislavy," poznamenal Zubkov. Zariadenie, ktoré sa využíva napríklad pri liečbe závažných ochorení, má stáť v mestskej časti Karlova Ves. O vybudovaní centra sa rozhodlo pred viacerými rokmi, pôvodne malo byť financované prevažne z deblokácií ruského dlhu.

Zubkov pricestoval na Slovensko krátko pred očakávaným odchodom z premiérskeho postu. Nahradiť ho má súčasný ruský prezident Vladimir Putin. Okrem Fica sa v Bratislave Zubkov stretne aj s podnikateľmi. V piatok položí vence na Slavíne, pamätníku sovietskych vojakov z druhej svetovej vojny.

ČTK

Zdroj: http://tvojepeniaze.pravda.sk/sirsiu-tr ... pludia_p01
fh gratulujem
Peter Olejár
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 896
Obrázky: 22
Založený: 05. Mar 2008 13:02

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.