D11: Stát chce další výjimku pro dálnici

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

D11: Stát chce další výjimku pro dálnici

Odoslaťod Marty » 02. Apr 2008 12:08

Hradec Králové - Stát chce požádat hygieniky, aby prodloužili výjimku, která platí pro sjíždění aut z dálnice D11 v Libišanech. Informoval o tom náměstek královéhradeckého hejtmana Petr Kuřík. Ministerstvo dopravy tak zřejmě reaguje na další komplikace s výkupem pozemků, které brání dostavbě autostrády do Hradce. Je možné, že po přetížené komunikaci v obci budou auta jezdit i v příštím roce.

„Ministerstvo uvedlo, že ještě jednou požádá hygieniky o výjimku, aby se mohlo přes Libišany jezdit,“ řekl Kuřík. Průjezd vesnicí pro osobní automobily, které sjíždějí z dálnice, hygiena umožnila na dva roky. Koncem letošního roku ale povolení vyprší.

Snaha ministerstva tak vypovídá o tom, že dohoda s farmářkou Ludmilou Havránkovou o směně výstavbou dotčených pozemků je patrně stále daleko. Ministerstvo se totiž nechce smířit s tím, že by farmářka za zhruba 13 hektarů polí, které jsou vedeny jako stavební parcely, získala 250 hektarů zemědělské půdy.

„Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač nemá vůbec chuť vyhovět paní Havránkové v jejích požadavcích. Říkal, že na takovou dohodu nepřistoupí,“ uvedl Kuřík. Kraj by prý rád komplikace s dálnicí co nejdříve vyřešil a snaží se lobbovat, aby stavba mohla co nejdřív pokračovat. Ministerstvo nyní vypracovalo druhou variantu, podle níž by Havránková za svých třináct hektarů stavebních parcel měla obdržet stejný rozsah zemědělské půdy a zbytek by jí stát doplatil.

Pokračování na str. C2

Stát chce další výjimku pro auta sjíždějící z dálnice

Pokračování ze str. C1

Pokud nový návrh ministerstva vláda schválí a Havránková na něj nepřistoupí, stát zřejmě její majetek vyvlastní.

„Pro kraj je důležité, aby byla dálnice co nejdříve hotová. Máme velký zájem na tom, aby pokračovala až k Jaroměři,“ řekl Kuřík.

Dálnice nyní končí několik kilometrů před Hradcem Králové. Pokud by se ji podařilo dotáhnout až do krajského města, další výstavba by už podle Kuříka pokračovala rychleji.

„Dokonce se nyní objevila iniciativa, že by se klidně mohlo začít u Jaroměře a stavět z druhé strany, kde těch problémů není tolik,“ řekl Kuřík a dodal, že by tento postup uvítal. Nakloněno tomuto plánu je prý i vedení Jaroměře. Město totiž silniční průtah dlouhodobě trápí a jeho obyvatelé si stěžují mimo jiné na nebezpečí, které projíždějící kolony aut znamenají pro chodce.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)

Autor: JIŘÍ HOŠNA
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=078 ... h&c=945712
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 13 hostí.