R6: Konec kolonám už letos?

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

R6: Konec kolonám už letos?

Odoslaťod Marty » 28. Mar 2008 17:03

Předčasně otevřený úsek silnice R6 odvede denně tisíce aut z Hostivic, Jenče a Pavlova

Střední Čechy - Nervózní řidiči stojící v kolonách v obcích při výjezdu z Prahy směrem na Karlovy Vary by mohli už brzy být minulostí. Dostavba desetikilometrového úseku rychlostní silnice R6 zřejmě skončí o rok a půl dřív než se plánovalo, tedy letos na podzim.

„Podařila se dohoda s ministrem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic, sehnaly se peníze a to je obrovský úspěch,“ řekl hejtman Petr Bendl. Uleví se ale především obcím, kterými nyní projede až 25 tisíc aut za den. Jeneč, Hostivice a Pavlov jsou prakticky celý den ucpané kolonami aut. Právě ty byměly být odvedeny na novou silnici.

„Nic nevím oficiálně, jen jsem zaslechla, že by se to mohlo stihnout letos. Pro nás je to naprosto úžasná informace,“ řekla hostivic ká starostka Iva Koptová.

Podle smlouvy měla být takzvaná karlovarská silnice dokončena v roce 2010, poté byl termín zkrácen

Nová silnice

o rok. To už ale neplatí. „Otevřeme celý úsek ještě letos, původně to měl být jen jeden pruh v obou směrech. Řidiči ale musí počítat s tím, že tam ještě nějakou dobu budou dopravní omezení,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Běžný den v obcích vypadá tak, že první kolony se začnou tvořit brzy ráno, auta si navíc nebezpečně zkracují cestu, vzduch zamořují zplodiny z výfuků. „Hrozíme se toho, kdy se něco stane dětem, které jdou do školy, největší nával aut je právě v tu dobu,“ poznamenala starostka. Pětadvacet tisíc aut je navíc podle ní už zkreslené číslo. Doprava totiž stále houstne. Vyřešit to obce chtěly třeba nainstalováním semaforů na více míst. To však nedoporučila policie. Pokud by totiž auta stála na červené víckrát, kolony by byly ještě hustší.

Obavu o děti potvrzuje i místostarostka obce Jeneč Zdenka Mu líčková.

Pokračování na str. C2

Konec kolonám u Hostivic už v letošním roce?

Pokračování ze str. C1

„Samotné děti jít ven vůbec nemohou. Navíc teď je to ještě o něco horší kvůli nákladním autům, které jezdí ze stavby,“ řekla.

Otevřením silnic z obcí podle některých propočtů zmizí až devadesát pět procent aut. Proč jednání a rozhodnutí o dostavbě trvala tolik let, si hejtman Bendl vysvětlit neumí. Nejpravděpodobnější byl podle něj nedostatek peněz. „Všichni ministři dopravy jen slibovali, že se úsek dokončí, to už bylo ale začátkem devadesátých let. A když stavba začala, Středočeši od začátku říkali, že stavět deset kilometrů několik let je zvláštní. Nakonec se ukazuje, že jsme měli pravdu,“ doplnil.

Stavba bude stát zhruba 2,5 až 3 miliardy korun. A kromě zklidnění dopravy si od nové silnice kraj slibuje i další přínosy. Stoupnout by například mohly časem i ceny pozemků.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (sever)

Autor: ZUZANA ČECHOVÁ
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=074 ... h&c=942353
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 11 hostí.