Štefanec: Vláda nevie, čo s Cargom

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Štefanec: Vláda nevie, čo s Cargom

Odoslaťod Nick » 27. Mar 2008 12:59

Štefanec: Vláda nevie, čo s Cargom

Poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec
Kľúčové pre rozvoj železničnej nákladnej dopravy v SR je podľa ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomíra Vážneho zníženie nákladov súvisiacich so spoplatňovaním železničnej dopravnej cesty.

Vyplýva to zo správy o súčasnom stave nákladného železničného prepravcu ZSSK Cargo a postupe vlády pri zabezpečovaní budúceho rozvoja Carga, ktorú poslanci Národnej rady SR vo štvrtok vzali na vedomie.

Okrem zníženia poplatkov za používanie železničnej infraštruktúry je podľa Vážneho pre rozvoj železničnej nákladnej dopravy dôležité aj definovanie smerovania ZSSK CARGO na stredoeurópskom trhu. "Ministerstvo dopravy v rámci týchto zámerov zvažuje aj alternatívu spojenia ZSSK CARGO a českého národného dopravcu ČD Cargo, ktorý vznikol v decembri 2007," uvádza sa v správe, ktorú si vyžiadali poslanci parlamentu.

Plánovaná privatizácia železničného prepravcu by podľa Vážneho bola pre Slovensko nevýhodná. Ilustroval to na príklade uskutočnenej privatizácie obdobného maďarského podniku MÁV Cargo. Maďarsko predalo svoj podnik v prepočte za 13,4 miliardy Sk, Slovensko plánovalo získať 12,6 miliardy Sk.

Maďarský prepravca však podľa vážneho prepravil vlani 40 miliónov ton, kým slovenský 50 miliónov ton. Slovenské Cargo okrem toho vlastní o 3 000 vagónov viac ako maďarské, vlastní 800 lokomotív v porovnaní s nulovým stavom na konte MÁV Cargo, má vyššie tržby aj podiel na trhu.
Na margo v minulosti plánovanej privatizácie predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš uviedol, že Dzurindova vláda si uvedomovala, že samostatné Cargo po liberalizácii nemá šancu uspieť v európskej konkurencii. "Hľadali sme najvhodnejšieho partnera, ktorý by zabezpečil modernizáciu a optimalizáciu," obhajoval potrebu nájsť pre Cargo kupca, ktorý zabezpečí ďalší rozvoj spoločnosti a stabilitu pre 10.000 jej zamestnancov.

Rozhodnutie vlády neprivatizovať železničného prepravcu ZSSK Cargo bolo podľa poslanca SDKÚ-DS Ivana Štefanca viac ideologické ako ekonomické. "Vláda nevie čo s Cargom ďalej, situácia je analogická pri letisku, kedy sa odmietlo 20 miliárd korún," uviedol vo štvrtok počas parlamentnej diskusie ku správe.

http://dnes.atlas.sk/z-domova/183203/st ... o-s-cargom
Obrázok používateľa
Nick
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 312
Obrázky: 16
Založený: 29. Sep 2006 06:18
Bydlisko: mám

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.