V Žiline možno pribudne 30 kilometrov cyklotrás

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

V Žiline možno pribudne 30 kilometrov cyklotrás

Odoslaťod sezbrzni » 12. Mar 2008 16:57

Žilina 12. marca (ČTK) - Žilina bude možno časom pripomínať holandské či čínske mestá, kde medzi najobľúbenejšie dopravné prostriedky patrí bicykel. Žilinská radnica sa chystá v budúcich rokoch vybudovať asi 30 kilometrov cyklotrás, ktoré spoja sídliská a väčšie okrajové štvrte s centrom mesta. Propagáciou bicyklov chcú zástupcovia Žiliny odľahčiť prehustenú automobilovú dopravu v meste a zlepšiť životné prostredie či kondíciu obyvateľov. Novinárom to dnes povedal primátor Ivan Harman.

"Cieľom je, aby ľudia namiesto automobilov čo najviac využívali iné druhy dopravy. Okrem mestskej hromadnej dopravy sú to aj bicykle. Pomohlo by to zlej situácii s parkovaním v meste i životnému prostrediu," dodal Harman.

V Žiline je v súčasnosti asi iba 2,6 kilometra cyklotrás. Ich nevýhodou je, že sú rozkúskované a cyklisti sa musia neraz predierať pomedzi autá. Po dobudovaní siete cyklotrás, ktoré vyjde na 25 až 40 miliónov korún, by už priaznivcov dvoch kolies takéto problémy trápiť nemali.

Podľa autora štúdie cyklotrás Stanislava Tabačka niektoré komunikácie pre cyklistov vybudujú na "zelenej lúke", časť z nich však povedie i po cestách pre motoristov či chodníkoch. Projekt počíta i s vybudovaním parkovísk, úschovní a servisov pre bicykle.

Žilinčania sa budú môcť so štúdiou oboznámiť na internetovej stránke mesta, úradnej tabuli pred mestským úradom či počas stretnutí s komunálnymi poslancami. Verejná diskusia o cyklotrasách by mala trvať do polovice apríla.

Slovensko dlhodobo zápasí s nedostatkom cyklistických trás a chodníkov oddelených od automobilovej dopravy. V Martine a Trnave sa v minulosti objavili napríklad chodníky rozdelené na dve časti, z ktorých jedna slúži chodcom a druhá priaznivcom cyklistiky.

http://www.sme.sk/c/3774161/V-Ziline-mo ... otras.html
sezbrzni
sezbrzni
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 1
Založený: 23. Feb 2006 18:54
Bydlisko: BA, KE

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.