Snina - okružnú križovatku upravia, nevyhovuje komiónom

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Snina - okružnú križovatku upravia, nevyhovuje komiónom

Odoslaťod sven » 07. Mar 2008 10:19

Okružnú križovatku upravia, nevyhovuje preprave nadrozmerných nákladov

Okružná križovatka v Snine je v prevádzke od novembra minulého roku. Investorom a jej terajším správcom je Slovenská správa ciest Košice.

SNINA. Projekt vypracovala projektová organizácia ISPO Prešov, postavila ju firma Skanska. Podľa jej správcu a projektanta má všetky požadované technické parametre a v plnom rozsahu spĺňa svoj účel. Postarala sa o spomalenie rýchlosti a bezpečnosť chodcov. Problémy na nej však majú kamióny s nadrozmernými nákladmi.

Problematický vývoz

Dušan Jankaj z Unexu, a. s., Snina hovorí, že dvakrát mesačne expedujú z podniku nadrozmerné nosné oceľové konštrukcie. Sú 40 metrov dlhé a vážia 40 ton. Odberatelia pred transportom železnicou dávajú prednosť cestnej preprave. Po tom, čo nadrozmerný náklad vyexpedujú z podniku, s ním musia prejsť cez okružnú križovatku pred mostom cez Cirochu. Von z mesta sa inak nedostanú. Križovatka však nie je stavaná pre nadrozmernú dopravu. Kamión preto prejde okruhom len v protismere a kolesami po jeho vnútornej trávnatej časti. Prejazd si vyžaduje 20-minútové odstavenie premávky. S nárastom výroby prepravu takýchto nákladov zintenzívnia. Hrozí, že ak by sa križovatka neupravila, došlo by k jej narušeniu. Primátor Sniny Štefan Miľovčík upozornil, že terajšia odstávka dopravy je riziková kvôli blokovaniu prejazdu sanitiek, alebo hasičov.

Mesto vyvolalo rokovania

Situácia si vynútila stretnutie zainteresovaných na mestskom. Hovorili o návrhu projekčného riešenia a najpotrebnejších úpravách. Pravdepodobnou zmenou, ktorú avizoval projektant Jozef Antol, je spevnenie miesta v protismere križovatky, kde je už vyjazdená stopa po nadrozmernom náklade. Odstávka dopravy by v takom prípade trvala asi päť minút. Po legislatívnom schválení by križovatku mohli stavbári upraviť už v lete. Spôsob financovania bude jasný až po ďalších rokovaniach. Na sťažené manévrovanie na okruhu upozorňujú aj iní vodiči kamiónov. Projektant a správca cesty majú za to, že križovatka je naprojektovaná tak, aby ňou pri zníženej rýchlosti bez problémov prešli. Kamióny, ktoré na nej majú problémy, idú podľa nich buď rýchlo, alebo sú naložené viac, ako je povolené.

7.3.2008
http://www.korzar.sk/clanok.php3?sub=7.3.2008/3620Z
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.