Vodiči dlžia desiatky miliónov, štát sprísnie

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Vodiči dlžia desiatky miliónov, štát sprísnie

Odoslaťod racto » 05. Mar 2008 10:36

Vodiči dlžia desiatky miliónov, štát sprísnie

Polícia by mala dostať do rúk ďalší nástroj na vymáhanie pokút od nedisciplinovaných vodičov. Ministerstvo vnútra v novom zákone o premávke navrhlo zadržať vodičský preukaz šoférovi, ak nezaplatil v stanovenej lehote blokovú pokutu za dopravný priestupok. V súčasnosti polícia rieši neuhradené pokuty prostredníctvom exekútorov.
Viaceré krajské riaditeľstvá evidujú pohľadávky za niekoľko desiatok miliónov korún. Zmeny by mal priniesť návrh nového zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorého účinnosť ministerstvo pre množstvo pripomienok odsunulo na 1. októbra. Nové pravidlá však bude musieť najprv schváliť vláda a parlament. Návrh zákona počíta po novom aj s možnosťou potrestať vodičov za priestupky verejnoprospešnými prácami.

"Chceme tým zvýšiť vymožiteľnosť práva. Čiže, keď sa niekto dopustí priestupku, mal by zaplatiť pokutu, keď chce jazdiť ďalej," povedal zástupca hovorcu policajného prezídia Viktor Plézel. Polícia podľa neho očakáva, že sa tým zníži množstvo neuhradených pokút, keďže vodiči by mali byť viac motivovaní zaplatiť ich.
V súčasnosti polícia nemôže vodičovi za nezaplatenie pokuty zadržať vodičský preukaz. "Pokuty neuhradené v lehote splatnosti (...) sa vymáhajú prostredníctvom exekútorov v exekučnom konaní," spresnila postup policajná hovorkyňa v Košickom kraji Jana Demjanovičová. Vodičom sa tak zvyšujú náklady aj o trovy či úrok z omeškania. Plézel potvrdil, že aj po prijatí nového zákona by však mala byť naďalej zachovaná možnosť exekúcií.

Najväčšie problémy pri vymáhaní pokút spôsobuje v súčasnosti okrem iného nemajetnosť páchateľov priestupkov. "Niektoré osoby sa opakovane dopúšťajú priestupkov, avšak pokutu od nich nie je možné vymôcť, pretože sú nezamestnaní, sociálne slabí," povedala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Niektoré policajné riaditeľstvá poukázali aj na údajne krátky čas, počas ktorého možno od vodiča vymáhať pohľadávku.

Nitrianske krajské riaditeľstvo polície evidovalo ku koncu minulého roka pohľadávky z pokút vo výške viac ako 78 miliónov korún, v Trnavskom kraji polícia zas evidovala pohľadávky na dlžnú sumu viac ako 168 miliónov korún, v Banskobystrickom kraji na zhruba 85 miliónov korún, v Prešovskom kraji zhruba 70 miliónov korún

http://spravy.pravda.sk/vodici-dlzia-de ... domace_p29
Obrázok používateľa
racto
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 28
Založený: 22. Okt 2007 11:33
Bydlisko: Detva

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.