Chýbajú priechody pre cyklistov

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Chýbajú priechody pre cyklistov

Odoslaťod sven » 26. Feb 2008 17:17

Chodníky pre chodcov a cyklistov ústia na frekventované cesty. Priechody zrušili

V Petržalke je viacero miest, na ktorých sa chodníky pre peších a cyklistov končia rovno pod kolesami áut. Riešenie priechodov cez Dolnozemskú či Rusovskú cestu je zatiaľ lenv prípravnej fáze.

PETRŽALKA. Chodci a cyklisti majú v Petržalke viacero problémových miest. Vyznačené chodníky sa zrazu končia pred frekventovanými cestami, chýba akýkoľvek priechod a neostáva iná možnosť, ako prebeh­núť.

Na Dolnozemskej zrušili dva priechody

Jeden z vyznačených chodníkov pre cyklistov i chodcov vedie popri Dolnozemskej ceste a ústi rovno na túto komunikáciu. Na druhej strane je lesík a jeden z prístupov na hrádzu. Naznačené je miesto na priechod, v strede cesty je vynechaný zelený pás a ľudia si myslia, že priechod, ktorý tu kedysi bol, je len vyjazdený. Autá, ktoré tu idú aj osemdesiatkou, im však prednosť nedávajú.

Chýbajú pravidlá

„Na Dolnozemskej sme zrušili v minulosti dva priechody pre cyklistov – pri Žehrianskej a Gettingovej ulici. Bolo to z legislatívnych dôvodov, chýbajú nám totiž zatiaľ pravidlá na takýto typ priechodu. Zákon napríklad neurčuje, kto tu má prednosť. Cyklisti vychádzali z predpokladu, že oni, a pokračovali po priechode ako po cyklistickom chodníku. Mali sme tu aj smrteľnú nehodu, pri ktorej auto cyklistu zabilo,“ hovorí kapitán Branislav Balún z Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave. Dodáva, že v miestach, kde cyklistické trasy križujú komunikácie, sa v Petržalke problém snažili na niektorých miestach riešiť tým, že cyklisti majú použiť priechod pre chodcov a osadili pred ním značku zosadni z bicykla.

Priechod chýba aj chodcom

Na otázku, či by sa to nedalo takto riešiť aj na Dolnozemskej, pretože priechod chýba aj chodcom, Balún odpovedal, že v súčasnosti sa už pripravujú projekty, ktoré zabezpečia bezpečný priechod cez frekventované komunikácie.

Nebezpečná je aj prechádzka popri Chorvátskom ramene. Popri celej jeho dĺžke síce vedie chodník pre chodcov a cyklistov, ale vyúsťuje na fekventovanú Rusovskú cestu. Tá sa navyše práve v tejto časti križuje s Jantárovou.

Prechádzka ako adrenalínový šport

„Prekonať tento nebezpečný úsek je adrenalínovým športom v rámci prechádzky,“ hovorí starší Petržalčan. Denne tadiaľ prebiehajú nielen cyklisti, joggeri či ľudia na vychádzke, ale aj mamičky s kočíkmi.

„Posudzovali sme už niekoľko návrhov priechodov tejto komunikácie, žiaden z nich však nebol dosť bezpečný. Problémom tejto lokality je aj to, že tu bola dlhý čas stavebná uzávera a v súčasnosti sa čaká na vyriešenie trasy nosného dopravného systému, ktorá má viesť pri Chorvátskom ramene,“ povedal Balún.

26. 2. 2008 | Jana Parkrová © SME
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

http://bratislava.sme.sk/c/3747790/Chyb ... istov.html
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.