Východ a západ země spojí nová silnice

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Východ a západ země spojí nová silnice

Odoslaťod Marty » 26. Feb 2008 14:49

Střední Morava - V roce 2016 se bude jezdit ze střední Moravy na Prahu stejně rychle přes Hradec Králové jako přes Brno.

Umožní to nový úsek rychlostní silnice R35, který vyroste v Pardubickém kraji. Jeho zastupitelé totiž důležité spojnici konečně schválili trasu. V jejich rozhodování dostala přednost takzvaná jižní varianta kolem Litomyšle a Vysokého Mýta. Odborníci míní, že silnice vytvoří druhý dálniční páteřní tah ve směru východzápad. Každopádně, přetížené trase Olomouc-Brno a Brno-Praha se výrazně uleví. Ubydou na ní auta, jež stáhne právě připravovaná čtyřpruhá rychlostní silnice R35.

Ta Olomoucký kraj napojí také na severní Čechy a díky svým silničním přivaděčům umožní i alternativní cestu ze střední Moravy na Brno, která se vyhne Olomouci a prostějovu. „Když provoz na přetížené silnici mezi Olomoucí a Brnem zastaví nehoda, úplně to paralyzuje dopravu, protože není odpovídající alternativa. Ta vznikne po dobudování R35,“ sdělil vedoucí odboru dopravy Olomouckého kraje Zdeněk Kocourek. Zásadní nedostatek v dopravě ukázala například nedávná řetězová havárie mezi Olomoucí a Prostějovem, kdy policisté museli dlouhé hodiny dopravu odklánět přes komplikované okresky, které hustá doprava úplně zahltila. O trasu silnice R35 v Pardubickém kraji vedli politici spory řadu let. „Je dobře, že se konečně dohodli. Vybudování R35 má pro řešení dopravy v České republice zcela zásadní význam,“ řekl náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Viz Nová... strana C2

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Autor: (rš)
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=048 ... a&c=922761



Nová spojnice Morava-Čechy
Politici konečně vybrali trasu silnice R35, která propojí střední Moravu se severními Čechami a Prahou

Střední Morava, Pardubice -Nové rychlé spojení do Čech - další úseky rychlostní silnice R35 - má konečně výraznější a konkrétnější podobu. Pardubičtí krajští zastupitelé totiž po letech sporů určili trasu cestě, která střední Moravu napojí na severní Čechy, Liberec a Německo. U Hradce Králové se pak také napojí na dálnici na Prahu.

Pro silnici R35, která vede z Lipníka nad Bečvou, vybrali v Pardubickém kraji tamní zastupitelé takzvanou jižní variantu, která bude přibližně kopírovat stávající trasu Olomouc-Hradec Králové. Ta vede přes Moravskou Třebovou, Vysoké Mýto a Litomyšl.

Pouze na papíře tak zůstala takzvaná severní varianta, která vedla přes Ústeckoorlicko.

O trasu silnice se vedly vášnivé diskuse řadu let. Zastupitelé se nedokázali sjednotit a schválit většinou hlasů jednu z navrhovaných variant. Vše došlo dokonce tak daleko, že vláda kvůli sporům zastupitelů Pardubického kraje vyřadila trasu z dopravních staveb, které mají prioritu.

„Definitivně jsme tak potvrdili trasu tolik diskutované silnice. Nyní budeme jednat s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic o přípravách komunikace v celé své trase,“ řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

„Je dobře, že se zastupitelé Pardubického kraje konečně shodli, protože vybudování R35 má pro řešení dopravy v České republice ohromný význam,“ řekl náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal.

Podle něj vytvoří druhý dálniční páteřní tah ve směru východ - západ. Navíc jako spojnice s dálnicí D11 vedoucí z Hradce Králové směrem na Trutnov a Polsko a s dálnicí D47 vedoucí z Lipníku ve směru na Ostravu a Polsko vytvoří paralelní spojení z Čech na Moravu k neustále přetížené dálnici D1 do Brna a na Prahu. „Tím budou vytvořeny podmínky pro řešení kritické situace na D1,“ sdělil Vykydal.

Řidiči trasu vítají. „Tah na Hradec Králové je přetížený. Jezdíte stále v kolonách. Na trase je nyní spousta obcí, nová silnice se jim vyhne, to bude velké plus,“ uvedl řidič Jaroslav Peška z Ostravy.

Připravovaný úsek R35 v Pardubickém kraji výrazně ovlivní dopravu na střední Moravě. Část kamionů totiž přestane zahlcovat dálnici na Brno a dál na Prahu a bude z Mohelnice jezdit přes pardubický region. „Nový úsek R35 každopádně umožní alternativní cestu k dálnici D1 ve směru na Brno, která je permanentně přetížená a při nehodě trvá hodiny, než je silnice znovu průjezdná,“ sdělil vedoucí odboru dopravy Olomouckého kraje Zdeněk Kocourek. Například při nedávné řetězové nehodě mezi Prostějovem a Olomoucí byla „déjednička“ mimo provoz zhruba osm hodin.

Po dobudování pardubické části rychlostní silnice R35 a jejích jednotlivých silničních přivaděčů v Pardubickém kraji, třeba ve směru na Boskovice, se navíc dálnici D1 uleví i jinak. Řidiči se totiž nově dostanou do Brna z Mohelnice stejně rychle bez toho, aniž by jeli přes Olomouc a Prostějov.

Čtyřpruhá rychlostní silnice R35 bude po dostavění nejdelší rychlostní silnicí u nás. Vede z Lipníku nad Bečvou přes Olomouc, Mohelnici, Moravskou Třebovou, Hradec Králové, Turnov až do Liberce. Měří přes 250 kilometrů. V současnosti je dokončena zhruba třetina. Úsek mezi Mohelnicí a Hradcem Králové se bude stavět v letech 2010 až 2016. Včetně přivaděčů do okolních měst přijde na padesát až sto miliard korun.

Kudy povede R35

Nová trasa zrychlí spojení střední Moravy s Prahou, severními Čechami a dál i s Německem. Úsek mezi Mohelnicí Hradcem Králové se bude stavět v letech 2010 až 2016. Včetně přivaděčů do okolních měst přijde na padesát až sto miliard korun. R35 pokračuje z Olomouce do Lipníka nad Bečvou.

***

„Nový úsek R35 umožní alternativní cestu k dálnici D1 ve směru na Brno, která je permanentně přetížená.“ Zdeněk Kocourek z krajského úřadu

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Autor: ROSTISLAV HÁNYŠ
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=048 ... a&c=922765
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 11 hostí.

cron