Ministerstvo vybralo poradcu bez súťaže

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Ministerstvo vybralo poradcu bez súťaže

Odoslaťod sven » 16. Feb 2008 16:24

Verejné obstarávanie je spôsob, ako šetriť peniaze daňových poplatníkov. Súčasná legislatíva však umožňuje súťaž ponúk obchádzať.

BRATISLAVA. Ministerstvo dopravy zaplatí poradcovi pri výstavbe diaľnic formou verejno–súkromného partnerstva 391 miliónov korún bez DPH. Podľa oznámenia ministerstva vo Vestníku verejného obstarávania bude poradcom Advokátska kancelária Jaroslav Ružička a CMS Cameron McKenna.

Sumu skoro 400 miliónov dostane za poradenské služby, ktoré sa týkajú napríklad návrhu vhodného postupu výberového konania či vypracovania zmluvy s úspešným konzor­ciom.

Hmotná zodpovednosť poradcu v prípade jeho pochybenia je podľa Jánošíka riešená v súlade s Obchodným zákonníkom.

Ako obísť verejnú súťaž

Ministerstvo dopravy zadalo zákazku podľa agentúry SITA podprahovou metódou, lebo bola splnená podmienka „časovej tiesne“.

Časovú tieseň však spôsobila vláda, lebo sa rozhodla výrazne zrýchliť výstavbu diaľnic zo súkromných zdrojov.

Podľa úradu pre verejné obstarávanie tak môže ministerstvo postupovať, keďže právne poradenstvo je v zákone o verejnom obstarávaní klasifikované ako „neprioritné“.

V takom prípade nemusí vyhlásiť súťaž vo vestníku verejného obstarávania, ale stačí na to vlastná webová stránka. „K nám sa potom posiela len výsledok, aj to si môžu vybrať, či ho chcú zverejniť, alebo nie,“ povedala pracovníčka úradu.

Možnosť dostali traja

Podľa úradu nie je možné na základe zverejneného oznámenia určiť z koľkých uchádzačov ministerstvo vybralo víťaza.

Hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík povedal, že oslovené boli tri subjekty na základe referencií a skúseností s podobnými projektmi.

Na internetovej stránke víťaznej advokátskej kancelárie sa nič o jej predchádzajúcich skúsenostiach nepíše. Vedenie kancelárie sme nezastihli a pracovníčka kancelárie nám tieto informácie bez súhlasu vedenia odmietla poskytnúť.

Mená či názvy dvoch vyradených uchádzačov sme nezistili. Podľa Jánošíka však táto informácia nie je tajná a na naše naliehanie povedal, že nám ich poskytne na budúci týždeň.

Hlavným kritériom na vyhodnotenie ponúk bola podľa zverejneného oznámenia najnižšia cena. Na otázku, či je suma 391 miliónov korún adekvátna, odpovedal hovorca ministerstva: „Áno.“

O tom, či je vybraný poradca sám na všetky plánované úseky PPP projektov, alebo budú aj ďalší poradcovia, nie je ešte podľa Jánošíka rozhodnuté. Ani cena 400 miliónov nemusí byť preto konečná. Zmluvu o poskytovaní poradenských služieb uzatvorili obe strany 21. decembra minulý rok.

Ministerstvo plánuje predbežne dva balíky PPP. Prvým je diaľnica D 1 od Martina po Prešov v dĺžke 75 kilometrov. Druhým je rýchlostná cesta R1 z Nitry do Banskej Bystrice dlhá 54 kilometrov.

16. 2. 2008 | Dušan Uhrin
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

http://www.sme.sk/c/3731813/Ministerstv ... utaze.html
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

cron