Nemecko chce do konca roka čiastočne sprivatizovať železnice

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Nemecko chce do konca roka čiastočne sprivatizovať železnice

Odoslaťod sven » 11. Feb 2008 12:10

Nemecká vláda plánuje pokračovať v privatizácii štátnej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) tak, aby už v septembri alebo októbri tohto roka mala peniaze na účte.

Berlín sa podľa zdrojov z odvetvia rozhodol, že prostredníctvom prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO) predá 25 až 30-percentný podiel v divízii, ktorá zabezpečuje osobnú a nákladnú železničnú prepravu. Vláda tak upustila od pôvodných zámerov predať aj železničnú sieť. V pondelok o tom informoval britský denník Financial Times na svojej internetovej stránke.
Týmto krokom sa stane DB holdingovou spoločnosťou, ktorá bude kontrolovať väčšinový podiel divízie prepravných služieb a celú železničnú sieť. Vládni experti ohodnocujú spomínanú divíziu na viac než 20 mld. eur. Výnos z IPO by mal štátu priniesť minimálne 5 mld. eur, pričom určitý finančný obnos získa aj DB. Toto rozhodnutie nemeckej vlády je čiastočným víťazstvom odporcov privatizácie, ktorí sa obávali, že pôvodne plánovaný predaj aj železničnej siete bude znamenať koniec menších lokálnych liniek, ako aj snahu DB brániť konkurentom v používaní koľajníc.

BRATISLAVA 11. februára (SITA)
http://ekonomika.hnonline.sk/c1-2293382 ... -zeleznice
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2008

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.