Štátne Cargo umelo znížilo stratu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Štátne Cargo umelo znížilo stratu

Odoslaťod Nick » 25. Okt 2007 20:54

Štátny nákladný železničný prepravca Cargo Slovakia je oveľa stratovejší, ako o sebe tvrdil. Nové vedenie podniku na čele s bývalým audítorom KPMG Matejom Augustínom odkrylo dodatočné, viac ako 260-miliónové straty.

Tie mali vzniknúť predvlani nesprávnym odpisom vagónov, ktorých životnosť bola nadhodnotená.

Cargo tak v skutočnosti v roku 2005, keď bývalá vláda štartovala proces jeho privatizácie, vykázalo takmer 974-miliónovú stratu, a nie oficiálnych 714 miliónov. Vlani už takmer miliardovú stratu stopercentná štátna akciovka prehĺbila na dvojnásobok.

Na zle vedené účtovné knihy bývalé vedenie Carga upozorňoval aj audítor Ernst & Young. Napriek tomu hospodárske výsledky schválila dozorná rada a podpísal sa pod ne aj vtedajší minister dopravy Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS). Prokopovič pre HN pripustil, že o nesprávne účtovaných odpisoch vagónov vedel, ale „správa audítora neodporúčala účtovnú závierku nepodpísať“.

Naproti tomu nákladná doprava Českých drah, ktorá minulý rok prepravila o 50-tisíc ton tovaru menej ako Slováci, dokázala zarobiť 1,4 miliardy českých korún. Česi chcú nákladnú dopravu, podobne ako kedysi Slováci, odčleniť do samostatnej spoločnosti. Ministerstvá dopravy na Slovensku aj v Česku rokujú o tom, že nákladní prepravcovia vytvoria spoločnú firmu.

Autor(i): Tomáš Velecký

http://hnonline.sk/c1-22298730-statne-c ... ilo-stratu
Obrázok používateľa
Nick
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 312
Obrázky: 16
Založený: 29. Sep 2006 06:18
Bydlisko: mám

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.