Dálnice Brno-Vídeň kvůli ekologům možná změní trasu

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Dálnice Brno-Vídeň kvůli ekologům možná změní trasu

Odoslaťod Marty » 05. Okt 2007 11:21

Praha, 5.10.2007 (iHNed.cz)
Pro dálnici Brno-Vídeň se možná bude hledat nová trasa. Ochránci přírody zjistili, že v trase silnice přes Mikulov leží slanisko, tedy ekologicky cenné území se slanomilnými rostlinami. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto požádala o to, aby se lokalita dodatečně dostala na seznam evropsky cenných území Natura 2000. Novinářům to dnes řekl náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík.

Žádost agentury nyní posoudí vláda. Jihomoravský kraj nemá pro rozhodnutí, zda se slanisko mezi evropsky chráněná území dostane, nebo ne, žádný poradní hlas. I přesto radní schválili text dopisu premiérovi, kde proti zařazení lokality do seznamu Natura protestují.

Kdyby se území dostalo na seznam Natura, silnice by přes něj nesměla vést. Byť minimální změna trasy by však podle Venclíka stavbu silnice de facto zablokovala. Stavba má platné územní rozhodnutí, je zakreslena v územních plánech a při změně trasy by bylo třeba všechna nutná povolení vyřídit znova. Nezačalo by se tak stavět dřív než v roce 2010, řekl Venclík.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-22166350-d ... meni-trasu
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.