Zastánci R43 v Bystrci včera hromadně vystoupili...

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Zastánci R43 v Bystrci včera hromadně vystoupili...

Odoslaťod Marty » 03. Okt 2007 07:05

Zdroj: Mladá fronta DNES - Brno 3. 10. 2007

Zastánci R43 v Bystrci včera hromadně vystoupili. Desítky obcí podporuje kraj

Občanským sdružením bojujícím proti stavbě R43 přes Bystrc vyrostl silný soupeř. Dostala jasný vzkaz z druhé strany barikády: Silnice má být u vás, my ji nechceme!

Včera to hromadně oznámily více než dvě desítky starostů, jejichž obce leží v Boskovické brázdě, tedy místě další varianty rychlostní silnice. A že vzkaz bojovníků bojovníkům není jen plácnutím do vody, potvrzuje fakt, že za nimi stojí vysoce postavení politici - už tradičně kraj a ODS. Ta v čele se senátorem Richardem Svobodou.
Těm všem se nelíbí, co prosazují "Bystrčtí": že by auta jezdila údolím na západním konci Brněnské přehrady. Silnice by těsně míjela například Veverskou Bítýšku, Chudčice nebo Hvozdec. A vinula by se i nedaleko hradu Veveří, proti čemuž je jeho kastelán Petr Fedor. S touto variantou nesouhlasí ani starostové obcí na severu kraje, kteří touží po kvalitním spojení s Brnem. A to vidí v obnovení takzvané Hitlerovy dálnice.

"Mám pocit, že ta silnice je jako shnilé jablko. Když ho nechtějí v Bystrci, tak ho hodí přes plot," konstatoval šéf brněnských zastupitelů za ODS Leo Venclík. Narážel tak na fakt, že aktivisté z okolí Bystrce a Strana zelených chtějí přesunout R43 do sousedního údolí.

Narozdíl od "Bystrckých" stojí na straně nově zformovaného bloku i rozhodující úřad - kraj. A to dlouhodobě. "Variantu Boskovickou brázdou jsme byli nuceni po protestech aktivistů prověřit. A neprokázala dopravní efektivitu. Nemá cenu stavět silnici tam, kde nebudou jezdit auta," konstatovala včera krajská radní Anna Procházková (ODS). Na vystoupení příznivců bystrcké varianty okamžitě zareagovala protistrana. Několik hodin po tiskové konferenci rozeslal tiskovou zprávu náměstek primátora Martin Ander. A pojal ji jako boj s ODS. "Reagujeme na obvinění vznesená na dnešní tiskové konferenci uspořádané politiky ODS," konstatuje ve zprávě Ander.

Srovnávací studie nepomohla

Oba bloky se nejsou schopny shodnout, kde bude mít silnice větší význam. Zelení a bystrčtí aktivisté tvrdí, že silnice jako obchvat Brna má smysl pouze v Boskovické brázdě, jejich oponenti přesný opak.
Stavba se posuzuje už šest let, obě varianty se dočkaly porovnávacích studií. Z nich zatím vždy lépe vyšla takzvaná bystrcká stopa, aktivisté ale studie zpochybňují.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=6800
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 15 hostí.