Brno, VMO: Ražba tunelů má stavební povolení

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Brno, VMO: Ražba tunelů má stavební povolení

Odoslaťod Marty » 11. Sep 2007 07:50

Ražba tunelů má stavební povolení

Zdroj: Mladá fronta DNES - Brno 11. 09. 2007

Brno - Ražba silničních Královopolských tunelů, které mají pod ulicí Dobrovského propojit dokončené části velkého městského okruhu, získala po soudních peripetiích znovu stavební povolení.
Po úspěšné žalobě odpůrců stavby jej vydalo ministerstvo dopravy a vyhovělo v něm požadavkům, které odpůrci vznesli.
Ekologům se podařilo ve stavebním řízení prosadit architektonickou úpravu dvou komínových výduchů nad tunely a rozsáhlé vegetační úpravy na povrchu.
"Ministerstvo do povolení zapracovalo také přísné podmínky ministerstva životního prostředí, které se týkají monitorování hluku při stavbě a kontroly dodržování imisních limitů u výduchových komínů," doplnil ředitel organizace Děti Země Miroslav Patrik. Pokud se navíc při stavbě tunelů naruší statika a poklesnou okolní domy, bude muset investor na své náklady škody odstranit.
Přestože požadavky ekologů stát uznal, hrozí další zpoždění stavby. Na soud se podle Patrika s největší pravděpodobností znovu obrátí nespokojení majitelé okolních domů. V obavě o ně požadují odlišnou technologii ražby.
Na opatřeních, která mají zabránit poničení domů, už projektanti pracují. Ještě před začátkem ražby "odstíní" pomocí podzemních betonových stěn domy, které leží v takzvané poklesové kotlině. A domy, které přece jen kvůli ražbě tunelů poklesnou, se dočkají opravy dodatečně. "Velmi zjednodušeně řečeno: při ražbě domy klesají, a současně prováděnou injektáží se naopak přizvedávají, takže výsledný pokles a poškození domu je výrazně menší," nastínil před časem hlavní inženýr tunelové části Vlastimil Horák.
Stavba dvou takřka kilometrových tunelů už začala i bez stavebního povolení.
To totiž chybělo jen pro ražbu tunelů, další stavby, které jsou součástí celého projektu, ho už mají. Dělníci tak už pracují na mimoúrovňovém křížení ulic Hradecká a Žabovřeská, kde tunely začínají.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=6607
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.