Silnici R55? Co nejdřív

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Silnici R55? Co nejdřív

Odoslaťod Marty » 06. Sep 2007 07:25

Zdroj: Mladá fronta DNES 06. 09. 2007

Spor o ptačí oblast na Hodonínsku zřejmě projekt důležité cesty nezbrzdí

Zlínský kraj - Starostové obcí ze Zlínského a Jihomoravského kraje, jejichž okolí v příštích letech protne toužebně očekávaná rychlostní silnice číslo 55 z Olomouce do Břeclavi, se dočkali povzbudivých zpráv.
Ta nejdůležitější přišla z ministerstva dopravy. "Co stavíme, to i dostavíme," prohlásil pro Hospodářské noviny náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.
Analýza ministerstva posvěcená vládou měla zjistit, které plánované dálnice a silnice je potřeba stavět. Resort ale analýzu odmítl. "Dnes už je 99 procent těchto staveb de facto připraveno. Jsou v územních plánech a do přípravy se investovaly miliardy korun," prohlásil Hodač.
Zelenou tak má i silnice R55 mezi Olomoucí, Uherským Hradištěm a Břeclaví. Celá stavba přijde státní pokladnu na 21 miliard korun.
Současná situace například na úseku mezi Otrokovicemi a Starým Městem je dlouhodobě neúnosná.
Třeba v Babicích v dopravní špičce prakticky nelze přejít ani přes vyznačené přechody.
Desetitisíce aut denně drtí cestu také v Huštěnovicích. "Už včera bylo pozdě," říká starostka Huštěnovic Jarmila Ulmanová. Denně přijímá stížnosti občanů. "Vedle bezpečnosti lidí ani nemluvím o kvalitě životního prostředí," upozorňuje starostka. Starostové obcí, kterých se R55 přímo týká, se v minulých dnech sešli ve Starém Městě. "Chceme se scházet pravidelně a dát tak najevo, že rychlostní komunikaci podporujeme," zdůraznil starosta Starého Města Josef Bazala.
Optimismus starostů nesnižuje ani spor o ptačí oblast Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví. Občanská sdružení Veronica, Česká společnost ornitologická a Ekologický právní servis totiž požadují přeložení tamního úseku R55 mimo tuto oblast.
Ochránci přírody navíc zaslali letos v létě stížnost Evropské komisi. "Alternativní koncepce výstavby silnic na Slovácku by byla mimo jiné o jednu až dvě miliardy korun levnější než oficiální plány," tvrdí Miroslav Patrik z ekologického sdružení Děti Země.
Podle krajského radního odpovědného za dopravu Petra Hradeckého by tento vleklý problém na jižním úseku R55 neměl narušit harmonogram výstavby důležité silnice ve Zlínském kraji.

Starostové chtějí silnici R55 co nejdříve

"Ředitelství silnic a dálnic právě vypsalo výběrové řízení na dodavatele úseku Hulín-Skalka. Jako reálný začátek prací vidím příští rok. A v roce 2009 by měla začít stavba jihovýchodního obchvatu Otrokovic," uvedl Hradecký.
Pro další část R 55 mezi Napajedly a Babicemi je momentálně v plném proudu příprava dokumentace k územnímu řízení. "Za nejdůležitější považuji, aby na sebe jednotlivé úseky plynule navazovaly. Věřím, že jakmile se prokoušeme k Babicím, rozjede se stavba R 55 směrem na jih na plné obrátky," zdůraznil radní.
Pro každý den těžce zkoušené Babice či Huštěnovice se podle všeho rýsuje úleva v podobě obchvatu obcí na přelomu desetiletí.

"Průtah Huštěnovicemi? Vedle bezpečnosti lidí ani nemluvím o kvalitě životního prostředí."
Jarmila Ulmanová, starostka





Na jiné trase cesty stát ušetří miliardy


Zdroj: Mladá fronta DNES - jižní Morava 06. 09. 2007

Ochránci přírody poslali studii o R55 i Evropské komisi

Jižní Morava - Ekologové a ornitologové se nesmířili s tím, že nová rychlostní komunikace R55 z Olomouce do Břeclavi by měla vést přes evropsky chráněnou ptačí oblast Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví.
Nechali si zpracovat studii a ta tvrdí, že existuje jiná vhodná trasa a že je o miliardu až dvě levnější, protože kolem Strážnice, Veselí nad Moravou, Petrova a dalších obcí by se už nemusely stavět obchvaty.
"Studii jsme nyní poslali na padesát úřadů, ministerstva, kraje, obecní úřady i Evropské komisi," uvedl Miroslav Patrik z ekologického sdružení Děti Země. Úředníkům do Bruselu psali ekologové a ornitologové kvůli silnici R55 už na jaře. Stěžovali si, že Česko při výběru trasy silnice porušilo evropské směrnice, které zaručují ochranu chráněných území Natura, mezi něž patří i Bzenecká Doubrava.
Cenná je především tím, že v ní žije šest chráněných druhů ptáků - čáp bílý, moták pochop, strakapoud jižní a prostřední, skřivan lesní a lelek lesní. Ornitologové ji letos dokonce vyhlásili ptačí oblastí roku.
Kvůli vzácným ptákům má mít tato silnice v délce asi třinácti kilometrů zvláštnímu poklopu z pletiva a dalších materiálů, aby se zabránilo střetu automobilů s ptáky.
Strážnici, Veselí nad Moravou a dalším obcím se snaha ochránců přírody bránit ptačí oblast moc nelíbí. Těmito městy a vesnicemi projíždějí tisíce automobilů z Uherského Hradiště na Hodonín a Břeclav a jejich obyvatelé chtějí, aby je nová silnice R55 tohoto dopravního zatížení co nejdříve zbavila.

Dvě trasy

Studie ekologů doporučila vybudovat silnici R55 z Rohatce kolem Uherského Ostrohu. Byla by dlouhá 53 km a stála by asi 14 miliard.
Oficiální trasa R55 je o 7 km kratší, její náklady mají být 10,8 miliard, ale bylo by ještě nutné vybudovat obchvaty několika obcí včetně Veselí nad Moravou.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=6554
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 10 hostí.