Studie: R43 přes Bystrc je lepší

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Studie: R43 přes Bystrc je lepší

Odoslaťod Marty » 18. Júl 2007 08:06

Zdroj : Mladá fronta DNES - jižní Morava 18.7.2007

Brno - Rychlostní silnici R43 je nejvýhodnější vést přes Bystrc v trase takzvané německé dálnice. To jsou závěry studie vlivu na životní prostředí, jejíž vypracování prosadili aktivisté bojující právě proti bystrcké stopě silnice.
Občanská sdružení prosazují přesunutí silnice R43 západněji do Boskovické brázdy, tedy k Veverské Bítýšce a Chudčicím. Právě tuto variantu studie srovnává s původní bystrckou trasou. A výsledek? "Varianta přes Bystrc je citlivější k dotčenému území," píše se ve studii. A naopak konkurenční variantu Boskovickou brázdou zpochybňuje. "Její negativní vlivy na životní prostředí nejsou kompenzovány žádným pozitivním dopravním efektem," konstatuje studie. Závěry dokumentu kritizuje vedení Brna i aktivisté. A používají při tom úplně stejné argumenty.
"Studie je dělaná podle šest let starého zákona, a pokud má být cesta financována za přispění Evropské unie, je tato studie nepoužitelná," říká náměstek primátora Martin Ander a totéž si myslí i šéfka bystrckého občanského sdružení bojujícího proti bystrcké variantě Jana Pálková.
Oba se také domnívají, že je studie účelově vypracovaná. "Závěry se neopírají o argumenty z oblasti ochrany přírody, ale o dopravní argumenty. A to jim vůbec nepříslušelo posuzovat," míní Ander.

Nikdo by tudy nejezdil

To připouštějí i zpracovatelé studie, mají ovšem vysvětlení. "Varianta Boskovickou brázdou by byla méně dopravně zatížena, což může vést ke zdánlivě lepším výsledkům posouzení vlivu na životní prostředí než u konkurenčních variant. Na druhé straně jsou o to víc zatíženy oblasti, které Boskovická brázda neřeší. A to komunikační síť Brna. Na první pohled to ale zůstává skryto," zdůvodnil ve studii zpracovatel Alexander Mertl.
"Zátěž životního prostředí je menší proto, že po té silnici Boskovickou brázdou nebude nikdo jezdit," upřesňuje i krajská radní Anna Procházková (ODS).
Občanská sdružení, kterých je okolo Bystrce několik, připravují "Protiúder". Podle Pálkové už z Bystrce odešlo dva tisíce připomínek. Dle informací MF DNES jde v naprosté většině o nakopírované totožné dokumenty, které distribuují právě občanská sdružení.
"Do šedesáti dnů by mělo být hotové vyjádření posudku k těmto připomínkám," řekla Jana Pálková. Na podzim potom čeká silnici veřejné projednání.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=6071
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 12 hostí.