R43 - stavět se začne v roce 2009 u Kuřimi

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

R43 - stavět se začne v roce 2009 u Kuřimi

Odoslaťod Marty » 26. Jún 2007 15:27

Zdroj: Mladá fronta DNES - jižní Morava 26.6.2007

Brno - Silnice R43, která by měla spojit Brno s Pardubickým krajem a proti jejíž stavbě protestují některá brněnská občanská sdružení, se začne budovat v úseku Kuřim-Boskovice. Ředitelství silnic a dálnic upravilo investiční plán tak, aby silnici bylo možné stavět, aniž by bylo jasné, zda Brno vysloví souhlas s její stavbou na svém katastru.
Se stavbou první části silnice by se podle poslance a bývalého ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) mělo začít v roce 2009. Až úsek Boskovice-Kuřim vznikne, získají lepší napojení na Brno mimo jiné dvě největší města blanenského okresu - Boskovice a Blansko. Obě leží mimo trasu hlavní spojnice Brna a severu kraje, silnice I/43.
"Blansko je od bezpečné a rychlé automobilové dopravy zcela odříznuté," řekl Šimonovský.
Dopravní inženýři stavbu zatím naplánovali tak, že čtyřproudou silnici přivedou od Boskovic k obci Česká na Brněnsku. Zde ji napojí na nynější silnici I/43, která se u České mění z dvouproudé na čtyřproudou. Po ní budou řidiči pokračovat až do Brna.

Obyvatelé Brna-Bystrce a ekologové jsou proti

Obyvatelé obcí v severní části Jihomoravského kraje po stavbě silnice R43 volají a zakládají kvůli tomu různá sdružení. "Vědí, že doprava je život pro tento region," poznamenal Šimonovský. Naopak proti jsou obyvatelé Brna-Bystrce, ekologové a některá občanská sdružení v Brně. Tvrdí, že nová rušná komunikace rozdělí na dvě poloviny sídliště Bystrc, výrazně znečistí ovzduší v obcích Bosonohy a Troubsko a poškodí přírodu v okolí Brněnské přehrady.
Požadují, aby silnice vedla v takzvané variantě Boskovickou brázdou. Město by pak ze západní strany obešla a napojila se na dálnici D1. Zadání varianty územního plánu, která by s tím počítala, by měli dnes schvalovat brněnští zastupitelé.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=5876
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 17 hostí.