Řidiči dnes poprvé objedou Stráž

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Řidiči dnes poprvé objedou Stráž

Odoslaťod Marty » 21. Jún 2007 13:10

Zdroj: Mladá fronta DNES 21.6.2007

Stráž nad Nežárkou - Centrum Stráže nad Nežárkou bude ode dneška klidnější. Úderem 11. hodiny auta začnou jezdit po novém tříkilometrovém silničním obchvatu.
Doprava tak bude odvedena mimo centrum, kudy dosud projíždělo až sedm tisíc aut denně. Ve směru od Českých Budějovic se přeložka odklání jižně od Stráže nad Nežárkou a za městem se zase plynule napojuje na silnici I/34, která je spojnicí jižních Čech s jižní Moravou a přivaděčem k dálnici D1 u Humpolce. Stavba začala v srpnu 2005 a dokončena je s dvouměsíčním předstihem.
"Největším úskalím byly výkupy pozemků," uvedl František Kollar, pověřený řízením českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic. V přesvědčování některých majitelů musel pomoci i strážský městský úřad. "V jednom případě starostka přistoupila k vyvlastnění pozemku," dodal Kollar.
Původně existovaly tři varianty obchvatu. V roce 1995 se zastupitelé shodli na té, která se nyní s malou změnou realizovala. Kvůli ochraně rybníku Budka totiž byla v roce 2001 trasa o pár metrů odkloněna.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=5838
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Totéž na RSD.CZ

Odoslaťod Marty » 21. Jún 2007 13:17

http://www.rsd.cz/rsd/rsd.nsf/0/7B10D29 ... 01002A2D7E

Další zlepšení dopravní situace na silnici I/34 v jižních Čechách
Ředitelství silnic a dálnic ČR otevřelo 21. června 2007 nový obchvat města Stráž nad Nežárkou, který je ve výstavbě od srpna 2005. Nová silnice I/34 v délce 3,3 kilometrů je součástí modernizace silnic I. třídy a celkové náklady na tuto stavbu dosáhly 317 milionů korun.

Ve směru od Českých Budějovic se nová silnice I/34 odklání od stávající silnice, jižně prochází podél Stráže nad Nežárkou a za městem se opět plynule napojuje na stávající silnici. "Nový obchvat místní uvítali, neboť se s jeho pomocí město zbaví tranzitní dopravy přes centrum. Součástí stavby je také most nad cestou pro pěší a cyklisty a vznikl zde také biokoridor, důležitou součástí jsou také protihlukové valy a stěny,"" říká generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Velký důraz je kladen na včlenění nové přeložky do stávající krajiny formou sadových úprav, rekultivací opuštěných úseků silnic a ploch dočasných záborů. "Převedením provozu na novou silnici dojde k podstatnému zlepšeni životního prostředí nejenom ve Stráži nad Nežárkou. Zrychlením provozu na silnici se také zmenší i znečištění okolní přírody. Pracovníci CHKO Třeboňsko jsou spokojeni z průběhem stavby a žádné jiné protesty ze strany ekologických sdružení jsme nezaznamenali," doplňuje Alfred Brunclík.

Jedná se o projekt spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci Operačního programu Infrastruktura, konkrétně Priority 1 - Modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu a jejího opatření 1.2 - Výstavba a modernizace silnic I. třídy. Příspěvek ERDF dle rozhodnutí o poskytnutí dotace umožňuje spolufinancování až 75% uznatelných nákladů projektu a činil 175 821 750,- Kč. Úhrada národního podílu spolufinancování byla zajištěna Státním fondem dopravní infrastruktury.

Hodnota nenávratných prostředků EU určených pro ŘSD ČR na spolufinancování opatření 1.2. představuje takřka 1.067 mil. Kč. Celková částka dotace z prostředků strukturálních fondů EU alokovaná na období let 2004 - 06 pro ŘSD ČR je cca 1.157 mil. Kč.

Evropský fond pro regionální rozvoj poskytuje příspěvky ke zmenšení rozdílů mezi úrovněmi rozvoje a životními úrovněmi různých regionů, snížení míry zaostávání nejvíce znevýhodněných oblastí. Stejně tak poskytuje příspěvek k vyrovnání nejzávažnějších regionálních nerovnováh ve Společenství účastí na rozvoji, na strukturálním přizpůsobení zaostávajících oblastí a na hospodářské a sociální přeměně oblastí.
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko


Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.