Dálnice z Opatovic do Mýta? V roce 2015

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Dálnice z Opatovic do Mýta? V roce 2015

Odoslaťod Marty » 20. Jún 2007 10:24

Zdroj: Mladá fronta DNES 20.6.2007

Opatovice nad Labem - Už do konce roku 2015 se bude jezdit z Pardubic a Hradce Králové do Vysokého Mýta po dálnici. Myslí si to Bohumil Vebr, ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.
Úsek čtyřproudé silnice R 35 z Opatovic nad Labem směrem k Zámrsku by se podle něj mohl začít stavět už v roce 2009.
"Úsek ze Sedlic do Opatovic, na kterém jsme letos na jaře začali pracovat, bude dokončen v roce 2009. Podle mě je možné začít stavět, i když s komplikacemi, z Opatovic dál směrem na Zámrsk ještě v roce 2009. Pak bychom se mohli dostat k Zámrsku za šest let," řekl Vebr.

Obvyklý problém: Nejsou vykoupeny pozemky

Vebrův odhad je však podle odborníků příliš optimistický.
Pardubičtí krajští zastupitelé zatím ještě nerozhodli, zda čtyřproudá silnice, která spojí severní Čechy se severem Moravy, povede kolem Litomyšle severně, nebo jižně. Bez toho není jasné, kde přesně by silnice měla u Zámrsku končit.
Sám Vebr navíc přiznává, že silničáři dosud nemají pro další úsek stavby vykoupeny všechny potřebné pozemky: "Ještě jsme neukončili jednání se čtyřmi vlastníky parcel, které potřebujeme pro další výstavbu. Jednáme s nimi dál a pro každý případ se připravujeme i na vyvlastnění." Pokud budou majitelé pozemků svá vlastnická práva bránit u soudu, mohou výstavbu podstatně zdržet. Podobné právní spory se vlečou roky, protože obvykle obě strany vyčerpávají všechny možnosti, které jim zákon dává k dispozici.
Podle opoziční ČSSD je však i Vebrových osm let moc dlouhá doba. "Pokud budeme na silnici R 35 před Vysoké Mýto čekat ještě osm nebo deset let, je to nepřijatelné. Silnice v Pardubickém kraji jsou přetížené už nyní a nikdo není schopen předvídat, co se na nich bude dít za pět nebo šest let. Pětatřicítka má podle usnesení minulé vlády, které zatím nikdo nezrušil, prioritu. Jistě by šlo stavět rychleji," tvrdí poslanec ČSSD Radko Martínek, který hodlá v příštích krajských volbách kandidovat na post krajského hejtmana.
R 35 umožní rekonstrukci brněnské dálnice D1

Čtyřproudá rychlostní silnice R 35 má být dlouhá zhruba 400 kilometrů. Spojí Hrádek nad Nisou, ležící na hranicích Libereckého kraje s Německem, s Valašským Meziříčím poblíž hranic se Slovenskem.
"Bude to svým rozsahem nejvýznamnější dopravní stavba, na jejíž přípravě v současnosti v České republice pracujeme. Urychlí přepravu a odvede část aut z dálnice mezi Prahou do Brnem, což umožní její zásadní rekonstrukci a modernizaci," řekl Alfréd Brunclík, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic.

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=5829
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.