Firmy zatiaľ za kartel nepotrestajú

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Firmy zatiaľ za kartel nepotrestajú

Odoslaťod fh » 14. Jún 2007 06:07

Šesť stavebných firiem obvinených z nedovolenej cenovej dohody od decembra neoprávnene vylučovali zo súťaží za niekoľko desiatok miliónov korún. Úrad pre verejné obstarávanie prehnal snahu a prekročil právomoci, keď rozhodol už v novembri trestať tieto firmy päťročným zákazom súťažiť o stavby platené z akýchkoľvek verejných peňazí.

K obratu došlo v stredu, keď Generálna prokuratúra vydala protest proti postupu Úradu pre verejné obstarávanie. "Kroky úradu boli predčasné a nad rámec zákona," uviedol námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. Prokuratúra žiada, aby úrad do mesiaca zrušil usmernenie o vylučovaní firiem zo súťaží a zastavil vyškrtávanie stavebných firiem zo zoznamu, ktorý uľahčuje súťaženie.

V priebehu šesť a pol mesiaca boli stavebné firmy pre obvinenie z kartelu vyhodené z takmer desiatich súťaží na výstavbu za takmer sto miliónov korún. Pocítilo to päť firiem. Pravde to potvrdil Strabag, Doprastav aj Inžinierske stavby Košice. Išlo napríklad o stavbu novej cesty v banskobystrickom regióne či obnovu kanalizácie v Komárne. Rovnako sa vylučovalo napríklad aj v súťaži Žilinského kraja na opravu nemocnice či o zvodidlá na rýchlostnej ceste, kde tender vyhlásila diaľničná spoločnosť.

Majitelia troch firiem sa bránia žalobami. Ďalší žaloby zvažujú a budú žiadať odškodnenie.

"Máme dve právne analýzy, ktoré hovoria, že ako úrad sme mali konať. Mali sme trestať spoločnosti, ktoré Protimonopolný úrad uznal zodpovednými za neprípustnú kartelovú dohodu," uviedol pred časom pre Pravdu šéf Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal. Po stredajšom rozhodnutí už odmietol hovoriť s médiami a po hovorkyni odkázal, že zatiaľ nijaký protest prokuratúry nemá k dispozícii.

Postoj prokuratúry však naznačuje, že "iniciatíva" úradu môže štát stáť milióny v podobe odškodnenia pre firmy. "Zvážime ďalší postup, teraz práve dávame dokopy sumár súťaží, kde sme pocítili dosah neopodstatneného usmernenia úradu," spresnil Ivan Šesták, predseda predstavenstva Doprastavu. Táto firma išla najtvrdšie do boja proti postupu úradu. "Nechceli sme nič iné, len aby nás úrad nepostihoval, kým súd nerozhodne," dodal Šesták.

Stavebné firmy si najali špičkových právnikov a tvrdia, že kartelovo nekonali a že Protimonopolný úrad na takéto obvinenie nemá dôkazy. Rovnako sa bránili proti uloženej pokute v súhrne za 1,35 miliardy korún. Krajský súd im vyšiel v ústrety, keď v novembri zastavil vykonateľnosť tohoto rozhodnutia Protimonopolného úradu.

Zásah prokuratúry však pomohol rozptýliť obavy viacerých ministrov, že obrana firiem spomalí desiatky súťaží. "Je dobré, že sa situácia posunula. Hrozilo, že sa tendre pre sporné trestanie zastavia. Rezort dopravy od začiatku tvrdil, že postup je nad rámec pravidiel. Preto sme sa už skôr rozhodli firmy nevylučovať, prípadne ich vrátiť do súťaží," reagoval minister dopravy Ľubomír Vážny. Obával sa totiž najmä spomalenia stavania diaľnic.



Jana Morháčová, PRAVDA

http://www.tvojepeniaze.sk/firmy-zatial ... pludia_p01
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.