Tlačenica v kruhu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Tlačenica v kruhu

Odoslaťod fh » 05. Jún 2007 14:44

Nová kruhová križovatka vyrieši iba časť dopravných problémov medzi Martinom a Sučanmi
Martin, Sučany – Mnohí vodiči, najmä tí, ktorí Martinom a Sučanmi iba prechádzajú, sa čudujú, prečo Slovenská správa ciest prerába existujúcu križovatku v úseku, kde sa odbočuje do priemyselnej zóny, na kruhovú, keď podľa nich iba zdržiava premávku. Vysvetlenie je jednoduché. Úsek cesty 1/18 medzi Martinom a Sučanmi patrí k najzaťaženejším na Slovensku. Denne ním prejde viac ako 20-tisíc automobilov a často sa na ňom tvoria kolóny. Stačí, ak sa stane dopravná nehoda v úžine pri Strečne, premávka sa spomalí až po Turany. Ale aj pri priemernom dopravnom zaťažení tejto cesty mali automobily problémy s odbočením doľava do priemyselnej zóny medzi Martinom a Sučanmi a pri vychádzaní z nej. Ako nás informovala vedúca organizačno-správneho odboru Slovenskej správy ciest (SSC) Iveta Fedorová, prebudovaním križovatky na kruhovú sa zvýši bezpečnosť cestnej premávky, na križovatku napoja priemyselnú zónu na jednej i druhej strane cesty. Tento kruhový objazd by mali kompletne dokončiť do konca tohto mesiaca. Výdavky naň dosiahnu približne 38 miliónov korún.
Podľa Jozefa Tomanu, riaditeľa Okresného dopravného inšpektorátu v Martine, je v súčasnosti kritickým časom, keď sa tvoria na spomínanom úsekom cesty najväčšie kolóny automobilov, piatkové a nedeľné popoludnie. Vodičom, ktorí tento úsek cesty nepoznajú, hrozí nebezpečenstvo najmä v noci. „Trvalé verejné osvetlenie je zatiaľ na križovatke nefunkčné, preto si už traja vodiči, ktorí nevenovali dostatočnú pozornosť dopravnému značeniu, vôbec nevšimli, že je tu kruhový objazd a skončili s automobilom v hline na stredovom ostrovčeku,“ povedal nám Jozef Tomana. Predminulý víkend pracovníci SSC kládli a spevňovali živičnú vrstvu cesty, preto vozidlá mohli premávať v obidvoch smeroch iba po jednom jazdnom pruhu. Premávku v tom čase riadili policajti. Tvorenie kolón medzi Martinom a Turanmi sa podarilo obmedziť predĺžením časových intervalov svetelnej signalizácie na križovatke v centre Sučian. Na zelenú stíhajú prejsť v Sučanoch všetky vozidlá a vďaka tomu sa nevytvárajú v obci kolóny.
Kruhový objazd ale úplne nevyriešil ďalší dopravný problém. Nevýhodou novej kruhovej križovatky je, že na ňu nie je napojená odbočka starej sučianskej cesty do Priekopy, aj keď je od nej vzdialená približne len dvesto metrov. Odbočenie z vedľajšej cesty (od Galimexu) bude aj po dokončení kruhovej križovatky rovnako problematické a riskantné ako doteraz. To isté platí aj o odbočovaní doľava z hlavnej cesty v smere ku Galimexu.
(gg)




[5. 6. 2007 11:07:54]

http://www.mynoviny.sk/c/3331587/Tlacenica-v-kruhu.html
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.