Firmu Strabag ovládne ruský hliníkový baron

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Firmu Strabag ovládne ruský hliníkový baron

Odoslaťod Jarda » 25. Apr 2007 10:31

Šokujícím způsobem vyvrcholila jednání o budoucnosti rakouské společnosti Strabag. Jedna z největších stavebních společností Evropy nepůjde v nejbližších dnech na burzu, jak se očekávalo, ale rozhodujícím podílem do ní vstoupí ruský oligarcha Oleg Deripaska, přezdívaný hliníkový baron, po Romanu Abramovičovi druhý nejbohatší občan Ruska.

VÍDEŇ 25.4. 2007 - Vedení Strabagu to oznámilo na středeční tiskové konferenci.

Dramatický zvrat, který podle rakouských médií překvapil i zdejší finanční instituce, znamená, že kapitál firmy bude navýšen o více než jednu miliardu eur (28 miliard korun).

Celkově má Deripaska, který je spřízněn s nedávno zesnulým exprezidentem Borisem Jelcinem a je přezdíván též hliníkový baron, vložit do firmy 1,5 miliardy eur. Kromě navýšení kapitálu má částečně odkoupit i podíly dosavadních vlastníků a získat ve firmě 30procentní podíl.

Dosavadní většinový majitel Strabagu Hans Peter Haselsteiner by měl stejně jako skupina Raiffeisen snížit svůj podíl asi na 25 procent a pojišťovna Uniqa zhruba na 18 procent. Vstup na burzu, plánovaný na začátek května, se odkládá přinejmenším na podzim, ale podle některých pozorovatelů možná i na neurčito.

S Deripaskou k prvenství?

Strabag expanduje zvláště do zemí střední a východní Evropy, a to včetně ČR. Za loňský rok zvýšil svůj obrat ze 6,9 v roce 2005 na 9,4 miliardy eur. Čistý zisk po zdanění z 94,6 na 224 milionů eur. Počet zaměstnanců se zvýšil ze 44 513 na 52 971. Strabag tak byl dosud šestou největší stavební firmou v Evropě, po vstupu Deripasky se má posunout na třetí místo a později možná úplně do čela.

Jmění 39letého oligarchy je odhadováno na 16,8 miliardy dolarů (přes 346 miliard korun). Je především majitelem největšího hliníkářského koncernu světa Rusal, ale patří mu i výrobce automobilů Gaz a podílí se i na výrobě letadel. Spolupracuje prý často i s nejslavnějším ruským oligarchou Romanem Abramovičem.

Novinky, ČTK
http://www.novinky.cz/ekonomika/firmu-s ... mdcvd.html
Jarda
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 24. Mar 2006 11:03
Bydlisko: ČR, Praha

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.