Cesta Orava – Kysuce ide do finále

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Cesta Orava – Kysuce ide do finále

Odoslaťod sergej » 19. Apr 2007 09:09

Cesta Orava – Kysuce ide do finále

http://www.mynoviny.sk/c/3248561/Cesta- ... inale.html

Oravská Lesná/Nová Bystrica - Cesta z Oravskej Lesnej na Kysuce, ktorou premávala aj autobusová doprava, bola zrušená v roku 1985, keď bola na jej trase vybudovaná vodárenská nádrž Nová Bystrica. Odvtedy sa Hornooravci usilovali o vybudovanie novej cesty. Ich úsilie bolo korunované až roku 2004, kedy sa začala výstavba preložky cesty Nová Bystrica - Oravská Lesná, ktorej dĺžka predstavuje zhruba 9,5 km.
Zástupca spoločnosti Strabag Ladislav Thomka, ktorý celú stavbu koordinuje, pre našu redakciu uviedol, že v súčasnosti je rozpracovaný celý úsek komunikácie, vrátane 11 mostných objektov – estakád. Šesť z nich je už ukončených a päť je vo výstavbe. „Je predpoklad, že do konca roka 2007 bude hotová hrubá stavba rozpracovaných mostných objektov a v roku 2008 budú ukončené,“ povedal L. Thomka. Pokiaľ ide o cestné úseky, v dĺžke 1,4 km je už položená ložná vrstva asfaltu. Na položenie konštrukčných vrstiev vozovky je pripravený 3,2 km dlhý úsek. Rozpracovaná je zatiaľ časť cesty v celkovej dĺžke 4 km. Počas zimných mesiacov boli práce na stavbe prerušené. Výnimkou bola iba jedna estakáda, na ktorej sa v spodnej časti robili armovacie a betonárske práce.

Stavbu cesty realizuje konzorcium troch firiem. Ako nás informoval Marián Čechovič zo spoločnosti Skanska, na oravskej strane začali tohto roku pracovať posledný marcový týždeň. „Na poslednom kilometri nášho úseku je ešte teraz asi meter snehu,“ povedal M. Čechovič. „V súčasnosti robíme na odvodnení cestného telesa a finálne práce. Do novembra bude úsek cesty na oravskej strane až po most dokončený,“ dodal M. Čechovič.
„Celkové náklady na výstavbu komunikácie sa predpokladajú vo výške asi 1,6 až 1,7 miliardy korún. Na realizáciu prác v roku 2007 a na ukončenie stavby je zabezpečených 660 miliónov Sk,“ povedal naše noviny Ladislav Thomka.

zdroj: My Noviny
Obrázok používateľa
sergej
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28
Bydlisko:

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.