Ihned.cz: Na obchvaty a dálnice půjdou další miliardy

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Ihned.cz: Na obchvaty a dálnice půjdou další miliardy

Odoslaťod Marty » 12. Apr 2007 06:18

http://hn.ihned.cz/c1-20876760

Praha, 12. 4. 2007
Silniční obchvat Znojma se nakonec letos zřejmě bude stavět. A pravděpodobně bude pokračovat i stavba úseku dálnice D1 u Kroměříže.

Vláda dá totiž na stavbu silnic, dálnic a modernizaci železnice ještě letos dalších deset miliard korun. Budou určeny na spolufinancování projektů, do kterých poplynou evropské peníze. Na takové projekty zatím v napjatých státních financích chyběly peníze, a hrozilo, že se s nimi vůbec nezačne. Peníze chce vláda sebrat jednotlivým ministerstvům - z jejich rezervních fondů.

"Je to dobrá zpráva. Některé stavby, které má spolufinancovat EU, je potřeba zahájit už letos, aby je Brusel schválil," reagoval na včerejší rozhodnutí kabinetu šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Kam půjdou peníze

Nově získané peníze by podle Švagra mohly sloužit například k vybudování obchvatu Znojma, na stavbu R48, tedy rychlostní komunikace v úseku Tošanovice - Žebor v Moravskoslezském kraji, případně i na pokračování stavby D1 v okolí Kroměříže.

Na železnici by to pak byla modernizace čtvrtého železničního koridoru. Konkrétně například trati Veselí nad Lužnicí - Tábor, v úseku Doubí u Tábora - Tábor.

"Ministerstva si ke konci roku naspořila dohromady 68 miliard korun. Polovinu z nich vláda z fondů vyvede. Ze zbývajících 34 miliard kabinet již šestnáct miliard uvolnil a ministerstva je mohou využít podle vlastní úvahy," říká náměstek ministra financí Eduard Janota.

Aby státní fond dopravy na miliardy skutečně dosáhl, budou se muset změnit rozpočtová pravidla. Ani to by však neměl být problém. "Takovou změnu by sněmovna mohla přijmout v podstatě už v dubnu. Ve druhém čtení už je zákon, který mění rozpočtová pravidla, a k němu by se mohl další návrh připojit," konstatoval Janota.

Záleží na poslancích

Pokud by poslanci změnu rozpočtových pravidel skutečně schválili, dopravní fond by mohl slíbených deset miliard korun dostat ještě v polovině letošního roku. Další schůze Poslanecké sněmovny, na které by mohla být potřebná novela projednána, začíná příští týden v úterý.

Fondu dopravy však stejně dál chybí v letošním rozpočtu více než třicet miliard korun. Tuto sumu chce vláda získat prodejem sedmi procent státního podílu v energetické společnosti ČEZ
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 16 hostí.