Pred tunelom Františka bude originálna vozovka odolná proti

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Pred tunelom Františka bude originálna vozovka odolná proti

Odoslaťod ELZ » 23. Mar 2007 10:51

Pred tunelom Františka bude originálna vozovka odolná proti tvoreniu koľají

LAMAČ
Výstavba jedinečnej cementobetónovej vozovky pred vjazdom do tunela Františka pod Sitinou sa začína v týchto dňoch na úseku diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré Grunty. Nový betónový koberec položia na dva úseky dlhé 650 a široké 12 metrov.
Cementobetónová vozovka bude na tomto úseku prvou svojho druhu na Slovensku (okrem tunela) a jej staviteľ - spoločnosť Skanska DS by chcela byť s jej výstavbou hotová do konca marca napriek tomu, že úsek je pomerne komplikovaný - sú na ňom zmeny priečneho profilu, oblúk, postavené portály dopravného značenia a podobne.
Cementobetónové vozovky sú odolné proti tvoreniu koľají od preťažených kamiónov, ich špeciálny povrch veľmi rýchlo odvádza povrchovú vodu a udržiava si drsnosť, čo pozitívne ovplyvňuje brzdnú dráhu. Keďže svetlo sa od povrchu vozovky pri osvetlení vozidiel dobre odráža, zvyšuje sa tým celková viditeľnosť. Takto robené cesty sú oproti asfaltovým vozovkám o niekoľko decibelov tichšie, majú približne trojnásobne vyššiu životnosť a minimálne náklady na údržbu. Ich povrch je z prírodných materiálov, ktoré sa dajú po recyklácií opäť použiť.
Špeciálnu betónovú zmes, ktorej hrúbka na vozovke bude 27 centimetrov, vyrába staviteľ vo vlastnej betonárke. ktorú dočasne postavil za Mostom Lafranconi. Betón kladie automaticky riadený stroj, ktorý je podľa projektového manažéra stavby D2 Lamačská cesta - Staré Grunty Dušana Lehotského, schopný za jeden deň položiť betón na úsek až 300 metrov na šírku polovičného profilu diaľnice, ktorý je 10,75 metra. To je za ideálnych podmienok bez zákrut. Spotreba betónu pri kladení bude viac ako 4000 kubických metrov, čím by sa pokryli približne dve futbalové ihriská. Národná diaľničná spoločnosť, ktorá je investorom nového úseku diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré Grunty, chce nový úsek spolu s tunelom Františka odovzdať do užívania v druhej polovici júna.
Tunel tvoria dve samostatné tunelové rúry, každá s dvoma jazdnými pruhmi. Tunel začali raziť 27. októbra 2003 od juhovýchodného portálu. (rob)

Zdroj: http://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/ ... 200711.pdf strana 8


Priama linka:

http://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/ ... e_id=34822
ELZ
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 968
Obrázky: 0
Založený: 13. Máj 2005 07:05

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.