Diaľnica do Košíc sa zdrží, zrušili tender

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Diaľnica do Košíc sa zdrží, zrušili tender

Odoslaťod bystrik » 07. Jún 2005 20:16

Diaľnica do Košíc sa zdrží, zrušili tender

7.6.2005 18:06:49

Úrad pre verejné obstarávanie nariadil Národnej diaľničnej spoločnosti zrušiť tender na dialničný úsek Mengusovce-Jánovce. Podľa spoločnosti to zdrží výstavbu diaľnice z Bratislavy do Košíc.

"Do tridsiatich dní od 2. júna musí obstarávateľ zrušiť celú súťaž na výber zhotoviteľa prvého úseku," uviedla hovorkyňa úradu Helena Fialová. Rozhodnutie je preskúmateľné už len súdnou cestou.

Národná diaľničná spoločnosť pravdepodobne vypíše nový tender s podmienkami, ktoré stanoví po vyriešení tejto situácie. Spoločnosť však konštatuje, že úrad konal v rozpore s verejným záujmom.

"Je taktiež otázne, ako chce úrad naložiť s predchádzajúcimi súťažami, ktoré spoločnosť vyhodnocovala za rovnakých podmienok a proti ktorým neuplatnil nijaké námietky," povedal hovorca Marcel Jánošík.

Podľa diaľničnej spoločnosti je rozhodnutie úradu o zrušení súťaže nebezpečným precedensom, ktorý môže mať vážne následky. Národnej diaľničnej spoločnosti týmto rozhodnutím úradu vzniknú nemalé škody, výsledkom ktorých bude výrazné posunutie začiatku výstavby úseku diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce, ktoré je nutné v zmysle uznesenia vlády dobudovať do roku 2010 ako súčasť prepojenia Bratislavy a Košíc.

Úrad pre verejné obstarávanie ešte v marci zamietol námietky jednej zo spoločností v súvislosti s tendrom na úsek Mengusovce-Jánovce. Zrušenie tendra prišlo až po opakovanom rozhodovaní o sťažnosti odmietnutého uchádzača, uviedla Národná diaľničná spoločnosť. Ak mal úrad námietky, prečo nekonal skôr, vyjadrila prekvapenie diaľničná spoločnosť.

Úrad našiel viacero chýb, diaľničná spoločnosť to odmieta

Komisia úradu pre rozhodovanie o námietkach skonštatovala, že zistila nesúlad medzi oznámením o vyhlásení verejného obstarávania a súťažnými podkladmi. Podľa Jánošíka však zákon neukladá, aby obstarávateľ v oznámení presne špecifikoval podmienky súťaže. Všetky kritéria a podmienky potom stanovila diaľničná spoločnosť v súťažných podkladoch.

Zrušenie súťaže odôvodnil úrad aj tým, že v súťažných podkladoch spoločnosť nedoplnila termín predkladania ponúk, termín dokedy ponuky zostávajú platnými a dokedy má byť platná zábezpeka a deň, kedy budú obálky s ponukami otvorené. Obstarávateľ však podľa Jánošíka doplnil časový harmonogram vo forme dodatkov k súťažným podkladom na základe žiadostí uchádzačov.

Komisia taktiež nesúhlasí so spôsobom hodnotenia kritérií. "Jediným objektívne vyhodnotiteľným pravidlom na uplatnenie kritérií je úmera, pri ktorej sa dávajú do pomeru návrhy uchádzačov na plnenie jednotlivých kritérií," dodáva úrad. Ani s týmto odôvodením zrušenia súťaže však Národná diaľničná spoločnosť nesúhlasí.

http://tvojepeniaze.pravda.sk/sk_pspravy.asp?r=sk_pspravy&c=A050607_180714_sk_pspravy_p01
Obrázok používateľa
bystrik
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 582
Obrázky: 38
Založený: 03. Feb 2005 21:40

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.