Pri Bottovej a Továrenskej má vyrásť Lipový park

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Pri Bottovej a Továrenskej má vyrásť Lipový park

Odoslaťod Majkl » 23. Feb 2007 08:37

Pri Bottovej a Továrenskej má vyrásť Lipový park

Bývalá priemyselná zóna v okolí Bottovej a Továrenskej ulice priťahuje záujem investorov - jedným z pripravovaných zámerov je vybudovanie polyfunkčného súboru Lipový park. Navrhovaný obytný súbor bude umiestnený na ploche priliehajúcej k Bottovej a starej Továrenskej ulici.

Rekonštrukcia týchto ulíc je súčasťou navrhovanej stavby. Stará Továrenská ulica v súčasnosti predstavuje slepú odbočku Továrenskej ulice. V rámci výstavby súboru Lipový park dôjde k jej predĺženiu a napojeniu na Bottovu ulicu.

Obytný súbor predstavuje kompozíciu troch hmôt umiestnených na vyvýšenom námestí - dvoch vertikálnych a jednej horizontálnej, ktorá má tvoriť spoločnú trojpodlažnú podnož vertikálnym hmotám. Naplánované sú dve výškové dominanty unikátnych zošikmených tvarov a rôznych výšok, jedna s 34, druhá so 40 nadzemnými podlažiami. Ich fasády sú zo strany priľahlej k námestiu zošikmené, takže obe veže sa smerom hore zužujú. Ich spoločná podnož má mať tri nadzemné podlažia.

Výrazným architektonickým elementom je priestor námestia. Jeho súčasťou je mestský interiér (lavičky, odpadové koše, osvetlenie a podobne) a taktiež prírodné prvky, ako napríklad voda, zeleň (stromy, kroviny, trávnik) a výtvarné diela. Námestie bude prepojené pasážou severným smerom k pozemku bývalého areálu Výskumného ústavu káblov a izolantov, kde sa v budúcnosti ráta s ďalšou výstavbou.

Pod navrhovaným komplexom budú umiestnené štyri podzemné podlažia s garážami, v ktorých je naplánovaných spolu 627 parkovacích státí (ďalších 23 parkovacích miest bude umiestnených na povrchovom parkovisku). Vjazd do garáží je riešený obojstrannou rampou zo Starej Továrenskej ulice.

Na prvom nadzemnom podlaží sa budú nachádzať obchodné priestory (kaviarne, predajne) a vstupy do obytných a administratívnych častí komplexu. Na druhom, treťom a čiastočne štvrtom nadzemnom podlaží sa ráta s umiestnením administratívnych priestorov, ktoré budú prístupné samostatnými komunikačnými jadrami oddelenými od bytovej časti.

Na vyšších nadzemných podlažiach oboch veží je navrhnutých dovedna 411 apartmánových bytov. Súčasťou vysokého štandardu bývania je charakter výhľadu z obytných priestorov, preto sú s veľkorysým presklením na celú svetlú výšku obytných izieb - najmä obývačiek či obytných hál.

Orientačným termínom začatia výstavby je tretí štvrťrok 2007, jej ukončenie sa predpokladá v závere roku 2009.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Cerno+architekten

http://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/ ... e_id=13672
Majkl
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 754
Obrázky: 1291
Založený: 03. Máj 2005 08:20

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.