Penta chystá Port - nový satelit na Záhorí

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Penta chystá Port - nový satelit na Záhorí

Odoslaťod Honda » 28. Jan 2007 12:48

Penta chystá Port - nový satelit na Záhorí

Na severozápadnom okraji Bratislavy vyrastú na 240 hektároch obchody, byty a úrady
[26.1.2007, eTREND / Peter Kremský]
Na severozápadnom okraji Bratislavy má od začiatku budúceho roka vznikať nová štvrť. Finančná skupina Penta sa chystá postaviť The Port – územie s obchodnými, administratívnymi a obytnými zónami. Bude ležať za Dúbravkou a Lamačom medzi diaľnicou D1 smerom na Malacky a cestou z Lamača do Devínskej Novej Vsi a odbočkou z nej smerom k automobilke Volkswagen. Do prvej etapy chce Penta vložiť zhruba 280 mil. eur (10 mld. Sk).

Ako eTREND informoval manažér projektu Vladimír Škrovan, v prvej etape chcú do konca roku 2009 vybudovať nákupno-zábavnú zónu na zhruba 64 hektároch. Má sa skladať z obchodného domu s predajnou plochou 70-tisíc štvorcových metrov a priestorov pre výstavbu vlastných budov nájomcov.

V obchodnej zóne má nájsť miesto niekoľko hypermarketov, hobbymarketov, obchody s elektronikou, či odevmi. Návštevníci obchodného domu budú mať k dispozícii aj veľké zábavné centrum. Projekt má pokryť potrebu obchodných kapacít v západnej časti Bratislavy, ktorých je v porovnaní s Petržalkou, či Ružinovom výrazný nedostatok.

Po prvej etape príde na rad výstavba administratívnych a obytných zón, ktorá však podľa V. Škrovana zatiaľ nemá časový plán a bude postupovať podľa dopytu na trhu. Penta má k dispozícii 237 hektárov pozemkov, na ktorých sa plánujú apartmánové obytné domy, či nízkopodlažné administratívne budovy. Územie má potenciál na 520-tisíc m2 kancelárií a dvesto až tristo tisíc m2 priestorov na bývanie, teda stovky až tisíce bytov.

„To však bude možno v horizonte dvadsať rokov,“ vysvetľuje šéf projektu Penty. Urýchliť ho môžu zámery bratislavského Volkswagenu podnietiť vznik obytnej zóny v blízkosti fabriky pre svojich zamestnancov, o ktorej jeho vedenie hovorí už niekoľko rokov.

Projekt The Port zahŕňa aj vybudovanie autobusovej a vlakovej stanice, plánuje sa predĺženie električkovej trate z Dúbravky, ktorá by prechádzala bulvárom obytnej zóny a pokračovala do Devínskej Novej Vsi. Konkrétne riešenia sú však zatiaľ predmetom rokovaní s regionálnymi úradmi.

Vizualizácia - Penta

http://reality.etrend.sk/90207/realitny ... vy-satelit
Canada forever ...
Honda
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 569
Obrázky: 57
Založený: 23. Jan 2007 18:52

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.