Kechnecký mrakodrap prerastie Európu (286 m)

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Kechnecký mrakodrap prerastie Európu (286 m)

Odoslaťod Andrej » 31. Dec 2006 11:19

Kechnecký mrakodrap prerastie Európu
Google sa usadí na východnom Slovensku, v strategickej lokalite pre expanziu na Východ
[31.12.2006, eTREND / Silvester Mižičko]

http://reality.etrend.sk/86864/realitny ... tie-europu

V Kechneci neďaleko Košíc na východnom Slovensku by do dvoch rokov mal vyrásť administratívny mrakodrap, ktorý bude najvyššou budovou v strednej Európe. V areáli tamojšieho priemyselného parku by sa s výstavbou 66-poschodovej budovy malo začať už na jar budúceho roka a bude stáť štyri až päť miliárd korún. Financovať ju bude americká banková skupina Morgan Stanley. Najväčším nájomcom by sa podľa informácií eTRENDu mala stať americká internetová spoločnosť Google.

Výška Kechnec Education Center (KEC), ako by sa stavba mala nazývať, by po dokončení mala dosiahnuť 286 metrov, čím sa zaradí medzi najvyššie stavby kontinentu. Eiffelova veža v Paríži sa pre porovnanie týči do výšky 326 metrov, mrakodrap Canary Wharf Tower v Londýne meria 235 metrov. Svetové obchodné centrum v New Yorku siahalo do výšky 417 metrov. Budova má poskytnúť zhruba 200 tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov, v ktorých by malo nájsť prácu približne desať tisíc ľudí.

Podľa kechneckého starostu Jozefa Konkolyho by sa z reštaurácie na najvyššom poschodí budovy malo dať dovidieť nielen do Košíc, ale aj do Miškovca. „Pri dobrom počasí by sme z takej výšky videli aj Tatry a možno aj svetlá Budapešti,“ myslí si starosta. Podľa jeho slov si Kechnec ako silná priemyselná lokalita už získal dôveru investorov, aj Google preto pri hľadaní lokality pre svoje európske školiace a účtovnícke centrum zapichol svoje kružidlo na východnom Slovensku.

Ako dopĺňa, „Američania si nemyslia, že tu Európa končí, pre nich je tu jej stred, tá zaujímavejšia časť sa nachádza na východ od nás“. Google na tejto lokalite oceňuje blízkosť štyroch krajín, kde sa v najbližších rokoch predpokladá vysoký hospodársky rast a masívne investície do internetového priemyslu. Významným faktorom je aj blízkosť košického letiska, odkiaľ sa v najbližších mesiacoch má začať prevádzkovať priame letecké spojenie s USA.

Pôvodnou potrebou Google bolo vybudovať iba 30-poschodovú budovu, záujem ďalších investorov však developera – košickú spoločnosť Eastern Tiger Real Estate s ruskými koreňmi – prinútil zväčšiť KEC na plánované rozmery. Desať poschodí má obsadiť výrobca prevodoviek Getrag Ford, ktorý tu zriadi servisné a poradenské centrum pre Európu, strednú Áziu, ako aj južnú a východnú Afriku. Ďalším veľkým nájomníkom bude európske call centrum španielskeho telekomunikačného operátora Telefónica O2. Bude sídliť na horných poschodiach budovy.

O zvyšok kancelárií je podľa starostu veľký záujem medzi výrobcami z priemyselného parku, ale ozývajú sa aj ďalší záujemcovia spomedzi veľkých svetových firiem, ktoré si chcú na Slovensko z daňových dôvodov preniesť svoje sídlo a dominanta strednej Európy sa im zdá byť na to vhodnou lokalitou. V záverečnej fáze sú rokovania o zriadení luxusného hotela Kempinski, ktorý by sídlil na piatich poschodiach a mal by k dispozícii aj umelý lyžiarsky svah a aquapark. Luxusné apartmány na najvyšších poschodiach si hodlá dlhodobo prenajať rodina Habsburgovcov, keďže odtiaľ bude výhľad na veľkú časť ich bývalého cisárstva, prezrádza kechnecký richtár, ktorý sa tiež chystá presťahovať do KEC svoj úrad.

pozn. Tak uz aj eTrend robi prvoaprilove zarty :)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.