Obyvatelia Spišského Podhradia nechcú prekládku diaľnice D1

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Obyvatelia Spišského Podhradia nechcú prekládku diaľnice D1

Odoslaťod bystrik » 24. Máj 2005 21:26

Obyvatelia Spišského Podhradia nechcú prekládku diaľnice D1 v meste

Spišské Podhradie Otvorený list primátorovi mesta i poslancom Mestského zastupiteľstva v Spišskom Podhradí (okres Levoča) adresovali obyvatelia Prešovskej, Štefánikovej, Podzámkovej ulice, Ulice Vodný rad a Sídliska Hrad. V ňom jednoznačne nesúhlasia s navrhnutým bledomodrým variantom trasovania prekládky existujúce cesty I/18, ktorá by mala viesť práve niektorými zo spomínaných ulíc. Otvorenému listu však predchádzala petícia, ktorú podpísalo 300 obyvateľov mesta.


Cesta I/18 je cestou s medzinárodným významom, známa ako cestný ťah E 50. Na území Slovenska tvorí hlavnú dopravnú tepnu v smere západ - východ. Táto cesta sa však má v úseku od križovatky pri obci Jablonov až po križovatku pri obci Studenec, v budúcnosti stať súčasťou stavby diaľnice D1 Jablonov Behárovce. Preto je potrebné vybudovať prekládku tejto cesty, aby slúžila ako regionálna komunikácia. Investorom stavby bude Národná diaľničná spoločnosť. V roku 2001 sa začalo riešiť variantné riešenie novej I/18. Dodnes je na svete 6 variantov, pričom niektoré sú modifikované.


Na poslednom pracovnom stretnutí za spoluúčasti obyvateľov mesta deviati z jedenástich poslancov podporili bledomodrý variant trasovania. "V tomto prípade by cesta viedla od jablonovskej križovatky cez tunel popri Spišskej Kapitule. Ten by vyústil pri odbočke do Baldoviec a cesta by pokračovala ďalej do mesta na koniec Májovej ulice. Ďalej by viedla po vyššie spomínaných uliciach, konkrétne popri Podzámkovej ulici, cez Štefánikovu a Prešovskú ulicu. Tam by sa napájala na diaľnicu. Výhodou tohto variantu je jednak to, že si tým vyriešime južný obchvat, teda kamiónovú dopravu od mesta Krompachy, ktorá v súčasnosti prechádza historickou časťou mesta - Mariánskym námestím a okolo Spišskej Kapituly. V rámci tohto variantu si doriešime aj Prešovskú ulicu, ktorá je úzka a chýbajú tam chodníky. Ich výstavba spolu s kanalizáciou si vyžaduje 3,5 milióna korún. To si mesto dovoliť nemôže. Chceme obyvateľom týchto ulíc pomôcť poriešiť si aj mestské komunikácie," zdôraznil primátor mesta Ing. František Slebodník.


Obyvatelia dotknutých ulíc sú však iného názoru. Podľa slov členky petičného výboru Marty Kešeľákovej (obyvateľky Prešovskej ulice), bledomodrý variant je tým najhorším variantom. "Už dnes našou ulicou prechádza množstvo áut a ak tu bude I/18-stka, tak to bude ešte horšie. Je to riešenie na sto rokov, preto je dôležité zvážiť to. Zvýši sa frekvencia dopravy, s ňou hlučnosť, prašnosť. darmo, že tam pôjde chodník, cestou sa bude veľmi ťažko prechádzať. Samozrejme, chceme do mesta pritiahnuť investorov, ale už dnes našou ulicou prechádza tritisíc áut a potom to bude raz toľko. Inde sa dnes snažia odkloniť dopravu mimo mesta a mi si ju ideme púšťať priamo cezeň. Existuje niekoľko variantov, tak by sa mal vybrať ten, ktorý vyhovuje aj obyvateľom mesta," uviedla M. Kešeľáková. Približne rovnakého názoru je aj obyvateľ Podzámkovej ulice, ktorý ajnechcel byť menovaný.


Podľa slov F. Slebodníka však konečné rozhodnutie ešte nepadlo. O tom rozhodne až mimoriadne zastupiteľstvo. Už v najbližších dňoch sa však vedenie mesta stretne s obyvateľmi ulíc. "Chceme im podrobne vysvetliť výhody tohto variantu. Možno konečným variantom bude celkom iný variant, ale aj bledočervený, podľa ktorého by I/18 viedla súbežne s diaľnicou nič nerieši. Navyše v meste chceme rekonštruovať Mariánske námestie. To však bude celkom zbytočné, ak nim aj naďalej budú prechádzať kamióny," dodal na záver F. Slebodník.

http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=19.3.2005/1657S[/b]
Obrázok používateľa
bystrik
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 582
Obrázky: 38
Založený: 03. Feb 2005 21:40

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.